Eozinofil

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Eozinofil
Eosinophil blood smear.JPG
Anatomija pod mikroskopom (400x) iz perifernog krvnog razmaza. Crvena krvna zrnca okružuju eozinofil, dva trombocita su u gornjem levom uglu.
Code TH H2.00.04.1.02017

Eozinofilni granulociti (Eozinofili, acidofili) su bela krvna zrnca.[1] Oni su jedna od komponenti imunskog sistema odgovornih za borbu protiv multićelijskih parazita i određenih infekcija kod kičmenjaka. Zajedno sa mast ćelijama, eozinofili takođe kontrolišu mehanizme vezane za alergiju i astmu. Oni su granulociti koji se razvijaju tokom hematopoeze u kičmenoj moždini pre migracije u krv.[2]

On najčešće ima jedro sa dva segmenta u obliku bisaga, a u protoplazmi sadrži gusto raspoređene krupnije crvenkastonarandžaste granulacije.

Ove ćelije su eozinofilne, ili 'vole kiselinu', što pokazuje njihov afinitet za ugljene i katranske boje. On su normalno transparentni, dok nakon bojenja eozinom poprimaju crvenu boju cigle. Obojenje je koncentrisano u malim granulama unutar ćelijske citoplazme, koje sadrže mnoštvo hemijskih posrednika, kao što su histamini i proteini poput eozinofilne peroksidaze, ribonukleaze (RNase), dezoksiribonukleaze, lipaze, plazminogeni, i glavni bazni protein. Ti posrednici se oslobađaju procesom degranulacije nakon aktivacije eozinofila, i oni su toksični za parazite, ali i za tkivo domaćina.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Thomas J. Kindt, Richard A. Goldsby, Barbara Anne Osborne, Janis Kuby (2006). Kuby Immunology (6 izd.). New York: W H Freeman and company. ISBN 1-4292-0211-4. http://bcs.whfreeman.com/immunology6e/default.asp?s=&n=&i=&v=&o=&ns=0&uid=0&rau=0. 
  2. Wheater's Functional Histology (5 izd.). Elsevier Limited. 2006. ISBN 0-443-06850-X. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]