Enver Hoxhaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Enver Hoxhaj

Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
22. februar 2011
Predsjednik Atifete Jahjaga (april 2011 - )
Predsjednik vlade Hashim Thaçi
Prethodnik Skënder Hyseni[1]

Politička stranka Demokratski savez Kosova

Enver Hoxhaj (fonetski: Enver Hodžic) je kosovski političar koji od 22. februara 2011. godine vrši dužnost ministra spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo.

U procesu pregovora (2005. – 2007. godine), koji je predvodio Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN, predsednik Marti Ahtisari, g. Enver Hodžic bio je član delegacije kosovsko-metohijskih Albanaca na svim sastancima. Rezultat Ahtisarijevog dokumenta bio je sveobuhvatni predlog za nezavisnost Kosova i Metohije.

Kao predsednik Komisije za obrazovanje, kulturu i omladinu AP Kosova i Metohije, bio je najjači glas u oblasti obrazovanja, omladine i modernizacije AP Kosova i Metohije.

Na dan 9. januara 2008. godine, g. Enver Hodžic izabran je na dužnost ministra obrazovanja, nauke i tehnologije.

G. Enver Hodžic diplomirao je 1993. godine na Univerzitetu u Prištini, na katedri za istoriju. Svoje redovne studije nastavio je na Univerzitetu u Beču, na Fakultetu humanističkih nauka (Geisteswissenschaftliche Fakultät), gde je pohađao predavanja u oblastima istorijskih i političkih nauka. Posle opsežnih istraživanja koje je obavljao u periodu od 1994.-2000. godine na univerzitetima u Beču, Berlinu, Minhenu, Rimu, Bolonji, Firenci i Parizu, uspešno je odbranio svoju doktorsku tezu.

U toku svog boravka u Austriji, bio je naučni saradnik na Univerzitetu u Beču i u periodu od 1996.-2000. godine rukovodilac istraživačke ekipe za Balkan na Institutu za ljudska prava „Ludvig Bolcman“ (Ludwig Boltzmann Institut für Menschenrechte).

U periodu 2003.-2004. bio je naučni saradnik (fellow) u Centru za studije globalnog upravljanja na Londonskom ekonomskom fakultetu (London School of Economics – Center for Study of the Global Governance). Objavljivao je naučne radove na engleskom, nemačkom i albanskom jeziku na teme etničke pripadnosti, nacionalizma, identiteta i etničkih sukoba.

Pored toga, držao je razna predavanja na većem broju svetskih univerziteta, kao što su Univerzitet Oksford, Univerzitetski koledž u Londonu, Univerzitet Džon Hopkins, Univerzitet Kolumbija, i mnogi drugi.

2006. godine izabran je za vanrednog profesora na Katedri za političke nauke na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Tečno govori i piše na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku.

Živi u Prištini sa suprugom Remzijom, sa sinom Ljirijem i ćerkom Leom.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]