Entropij

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Entropion ((lat.))
Klasifikacija prema MKB-10
H02.0  [u]
Q10.2 Prirođeni entropion

Entropij ili entropion je poremećaj položaja kapka gdje je rub kapka uvrnut prema očnoj jabučici, zbog čega trepavice stalno stružu po rožnici i spojnici. Najčešće se javlja kod starijih ljudi, kao posljedica staračkih degenerativnih promjena u vezivnoj strukturi kapka. Također može biti uzrokovan ožiljkom nakon ozljede kapka, a iznimno usljed oštećenja oživčenja kapka (spastički entropij). Kod djece je veoma rijedak (kongenitalni entropij), i obično povezan s drugim malformacijama. Neliječeni jaki entropij može uzrokovati trajno oštećenje rožnice i gubitak vida.

Privremeno ispravljanje ektropija pože se postići fiksiranjem ruba kapka flasterom

Liječenje[uredi | uredi kod]

Entropij se liječi kirurški: izreće se ovalni komadić kože duž ruba kapka, a rubovi rane zašiju, čime se kapak malo skrati, a njegov rub izvrne u normalan položaj. U težim slučajevima se osim kože izreže i komadić mišića (musculus orbicularis oculi).

Druge vrste[uredi | uredi kod]

Psi[uredi | uredi kod]

Entropij donje vjeđe u trogodišnjeg Bullmastiffa. Gornja vjeđa je normalna.Uslijed kronične iritacije, rožnica je ožiljno promijenjena i vaskularizirana

Entropij se javlja kod većine pasmina, iako su neke pogođene češće od drugih, primjerice: akita, mops, čau čau, šar pej, bernardinac, koker španijel, špringer španijel, labrador retriver, kavalir king Charles španijel, napuljski mastif, bul mastif, njemačka doga, irski seter, rotvajler, pudl, a pogotovo krvosljednik. Ovo stanje se uočava najčešće kad pas ima oko 6 mjeseci.

Entropij se može javiti i na donjem i na gornjem kapku, te na jednom ili oba oka. Kod entropija gornjeg kapka po oku grebu trepavice, a kod entropija donjeg kapka pak dlake, jer psi na donjem kapku nemaju trepavice. Kirurška terapija se koristi u težim slučajevima. Dio kože i mišića orbicularisa oculi se odstranjuje s obzirom na zahvaćenost kapka i onda se koža sašije. Pasmina šar pej koja je često pogođena entropijom još u štenačkoj dobi od 2-3 tjedna dobro reagira na terapiju.