Enterokoke

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Enterokoke (lat. Enterococcus) su gram pozitivne bakterije, raspoređene u vidu parova (diplokoke) ili kratkih lanaca, koje nastanjuju pretežno creva čoveka i životinja. Slične su streptokokama i ranije su definisane kao streptokoke D grupe (klasifikacija po Lensfildu), ali se danas smatraju posebnom familijom[1].

Osobine[uredi - уреди | uredi izvor]

Enterokoke su fakultativno anaerobne bakterije, što znači da im je kiseonik potreban, ali mogu opstati i u sredini bez prisustva kiseonika[2]. Nepokretne su i katalaza negativne. Za razliku od streptokoka mogu da rastu u jako baznoj sredini od (pH vrednosti 9), pri temperaturi od 45 °C[3]. Spadaju u normalnu bakterijsku crevnu floru.

Patogenost[uredi - уреди | uredi izvor]

Enterokoke pripadaju normalnoj crevnoj flori i njihov patogeni potencijal je mali. Međutim u određenim uslovima kao npr. osobe sa oslabljenim imunitetom mogu izazvati infekcije. Enterokoke često izazivaju bolničke infekcije. Najpoznatiji predstavnici enterokoka su enterokokus fekalis (lat. Enterococcus faecalis) i enterokokus fecijum (lat. Enterococcus faecium). Ove bakterije mogu izazvati endokarditis, uretritis, sepsu itd.

Enterokoke su često rezistentne na antibiotike, pa se često oni moraju kombinovati u tretmanu.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Gilmore MS, ur. (2002). The Enterococci: Pathogenesis, Molecular Biology, and Antibiotic Resistance. Washington, D.C.: ASM Press. ISBN 978-1-55581-234-8. 
  2. Gram-Positive Pathogens. ASM Press. 2000. ISBN 978-1-55581-166-2. 
  3. "The ecology, epidemiology and virulence of Enterococcus". Microbiology 155 (Pt 6): 1749–57. June 2009. PMID 19383684. doi:10.1099/mic.0.026385-0.  Unknown parameter |vauthors= ignored (help)

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Star of life.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).