Enigmatski savez Srbije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Enigmatski savez Srbije (skr. ESS) udruženje je enigmata iz Srbije. Kao društvena organizacija, ESS je osnovan u cilju širenja i popularizacije enigmatike, kao i podsticanja, razvijanja i koordinacije rada enigmatskih udruženja, društava, klubova i sekcija na području Srbije. Prvo sedište Saveza bilo je u Valjevu, da bi od 20. februara 1988. godine ono bilo premešteno u Beograd.

Osnivanje[uredi - уреди | uredi izvor]

ESS je osnovan je 21. septembra 1985. godine u Valjevu na 17. Susretima zagonetača Jugoslavije. Osnivači Saveza bili su: Enigmatski klub „Beograd“, Enigmatsko društvo „Zagonetka“ iz Beograda, Valjevski enigmatski klub „Brankovina“, Enigmatski klub „Gnjilane“, Enigmatski klub „Bor“ i Enigmatska sekcija RKUD „Viskoza“ iz Loznice. Osnovni dokumenti koji su usvojeni na Osnivačkoj skupštini bili su: Samoupravni sporazum o udruživanju u Enigmatski savez Srbije i Statut Enigmatskog saveza Srbije. Statut je više puta kasnije menjan i prilagođavan nastalim situacijama i potrebama. Zadnjim izmenama omogućeno je da članovi Saveza mogu biti i enigmati – pojedinci, kao i enigmatski izdavači i redakcije.

Dan enigmatike[uredi - уреди | uredi izvor]

Etički kodeks ESS usvojen je 1. februara 2006. godine. Na godišnjoj skupštini ESS u Vršcu 11. oktobra 2009. godine usvojeno je da Dan enigmata Srbije bude 21. februar. Na taj dan 1820. godine, na crkveni praznik Zagonetnu subotu, Dimitrije Davidović u objavio je u Beču almanah „Zabavnik“ sa 22 klasične zagonetke nepoznatog srpskog autora.

Aktivnosti ESS[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnivanje novih klubova[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedna od glavnih aktivnosti ESS od osnivanja je pružanje pomoći pri osnivanju novih enigmatskih klubova. U proteklom periodu, uz pomoć Saveza oformljeni su: Udruženje enigmata „Vuk Karadžić“, Beograd; Enigmatski klub „Piramida“, Novi Sad; Enigmatsko društvo „Dr Đorđe Natošević“, Sombor; Enigmatski klub „Srbija“, Aranđelovac; Enigmatski klub „Braničevo“, Požarevac; Enigmatski klub „Kruševac“; Enigmatski klub „Linija“, Valjevo; Enigmatski klub „Nova zagonetka“, Beograd i Enigmatski klub „Niš“.

Godišnji susreti enigmata Srbije[uredi - уреди | uredi izvor]

Od 1988. godine Enigmatski savez Srbije organizuje godišnje susrete uvek u drugom mestu, sa bogatim sadržajima kao što su takmičenja u sastavljanju i rešavanju zagonetaka, tribine sa aktuelnim temama iz enigmatike i šire, obilaženje istorijskih i kulturnih znamenitosti, prigodne izložbe itd. Prekid je bio 1999. i 2000. godine. Na Susretima se uvek održi i godišnja konferencija ESS po pitanjima organizacije, planova, analize rada itd. Do sada je održano trinaest susreta i to:

Izdavačka aktivnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedan od osnovnih zadataka ESS je štampanje enigmatskih knjiga i rečnika. Od nacionalne ISBN-agencije, pri Narodnoj biblioteci Srbije, ESS je kao izdavač dobio Međunarodni standardni broj knjige, (engl. International standard of book numbers) te je tako uključen u ISBN-sistem sa matičnom oznakom 978-86-912077 i upisan u registar centralne baze u Londonu.

Glasilo Enigmatskog saveza Srbije[uredi - уреди | uredi izvor]

Od decembra 1996. godine Savez štampa informativno–teorijski list „Glasnik“ i do avgusta 2013. godine publikovana su 34 broja tog glasila. U toj publikaciji, pored normativnih akata i odluka organa Saveza, objavljuju se i drugi prilozi vezani za aktivnosti enigmata i članica Saveza, kao i napisi vezani za aktuelne događaje, istoriju i teoriju enigmatike.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]