Emilio Portes Gil

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Emilio Portes Hil)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Emilio Portes Gil

Emilio Portes Gil (3. listopada 1890. – 10. prosinca 1978.), meksički političar i državnik, 5. post-revolucionarni predsjednik Meksika i 50. od neovisnosti.

Rodio se u Ciudad Victoriji u državi Tamaulipas na sjeveroistoku Meksika. Kad je izbila Meksička revolucija, Emilio je studirao pravo na Slobodnoj školi prava u glavnom gradu. Idol mu postaje revolucionar Venustiano Carranza, čiji postaje pristaša. Nakon diplome, zaposlio se u javnoj službi i obnašao niz dužnosti, čak je bio i u Vrhovnom sudu Sonore.

Tri puta biran je u Kongres, a guverner svoje države bio je u dva navrata. Bio je sudionik u upravi koju je vodio Plutarco Elias Calles, a čak je dogurao do položaja ministra unutrašnjih poslova.

Kada je 1928. ponovno izabran Alvaro Obregon, koji je ubijen 17. srpnja, Portes Gil preuzeo je dužnost privremenog predsjednika i na njoj ostao idućih 14 mjeseci. Iako je pokušavao odigrati važnu ulogu u meksičkoj politici, ostat će upamćen kao Callesova marioneta. Predsjednik Cardenas deportirao ga je iz zemlje, a u kasnijim administracijama obavljao je niz dužnosti. Položaj predsjednika napustio je 4. veljače 1930. godine, a njegov nasljednik Pascual Ortiz Rubio nastavio je biti marioneta.

Umro je u Ciudad de Méxicu u dobi od 88 godina.