Emil Boc

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Emil Bok
Emil Boc

Mandat(i)
Premijer Rumunije
22. decembra 2008. -
Prethodnik Kalin Popesku-Taričeanu
Biografija
Veroispovest Pravoslavac
Politička partija Demokratska stranka
Supružnik Oana Bok
Profesija Advokat

Emil Bok (rum. Emil Boc; e.ˈmil bok; 26. septembra 1966. u Rahitelu) je premijer Rumunije. Pre ove funkcije obavljao je dužnost gradonačelnika Kluž-Napoke, najvećeg grada u Transilvaniji. Bok je predsednik Demokratske-liberalne stranke, stranke čiji je član i predsednik Trajan Basesku. Početkom 2012. je najavio ostavku usled masovnih demonstracija protiv planova njegove vlade o privatizaciji zdravstva.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Emil je sin Ioana i Ane Bok, iz sela Rahitele u okrugu Kluž. Oženjen je Oanom, predavačem univerziteta od 1994. godine i imaju dve ćerke, Cezaru i Patriciju.

Politička karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Bok je ušao u politiku 2003. godine kada je izabran za izvršnog predsednika Demokratske stranke na predlog Trajana Baseskua. Njegov posao je bio da rukovodi identitetom stranke kako ne bi bila brkana sa Nacionalnom liberalnom strankom.

Gradonačelnik Kluž-Napoke[uredi - уреди | uredi kôd]

Preuzeo je pociziju gradonačelnika Kluž-Napoke nakon što je na izborima 2004. pobedio ekstremno desničarskog kandidata Georga Funara koji je bio gradonačelnik prethodnih 12 godina. Na tim izborima Bok je zauzeo prvo mesto ispred Ioana Rusa iz Socijaldemokratske stranke i Georga Funara. Bok je osvojio 76,2% glasova i nije bilo potrebe za drugim krugom izbora.

Premijer Rumunije[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon parlamentarnih izbora 2008. godine, Demokratsko liberalna stranka i Socijaldemokratska stranka su oformile koaliciju za stvaranje nove vlade. Predsednik Basesku je za mandatara prvobitno imenovao Teodora Stoložana ali se on povukao. Emil Bok je predložen 15. decembra a 22. decembra je i zvanično potvrđen od strane parlamenta za novog predsednika Vlade. U oktobru 2009. mu je izglasano nepovrenje a za mandatara nove vlade je predložen Lučijan Kroitoru. Ni Kroitoru nije dobio potrebnu podršku pa je za premijera predložen Liviu Negoita. Nakon reizbora Trajana Baseskua za predsednika, Emil Bok je ponovo predložen za mandatara.

Bok, čiji je mandat koincidirao sa globalnom ekonomskom krizom, je početkom 2012. podneo ostavku posle višesedmičnih demonstracija protiv planova njegove vlade o privatizaciji zdravstva.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Prethodnik:
Kalin Popesku-Taričeanu
Premijer Rumunije
(2008.– ) (u ostavci)
Nasljednik:
'
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Emil Boc