Champs-Élysées

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Elizejska polja (Pariz))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jelisejska polja u vreme božića

Jelisejska polja (fr. Champs-Élysées O ovom zvuku slušaj) su najprestižnija i najšira avenija u Parizu. Njeno puno ime je Avenija Jelisejska polja. Sa svojim bioskopima kafeima i luksuznim radnjama, Jelisejska polja su jedna od najpoznatijih ulica na svetu, sa cenom i do 1,25 miliona dolara godišnje za 100 m². Druga je najskuplja ulica u svetu (prva u Evropi), posle njujorške Pete avenije.[1] Ime se odnosi na Jelisejska polja, mesto blaženih u grčkoj mitologiji.

Jelisejska polja su poznata kao La plus belle avenue du monde (najlepša avenija na svetu). Dolazak svetskih lanaca prodavnica tokom poslednjih godina je unekoliko izmenio izgled karakter Jelisejskih polja, pa je u pokušaju da zaustavi ove promene (koje naziva banalizacijom), gradska vlada Pariza zabranila otvaranje radnje švedskog lanca prodavnica H&M u ovoj aveniji[1].

Opis[uredi | uredi kod]

Pogled sa Jardin des Tuileries (Bašta lala)

Avenija je dugačka dva kilometra, a nalazi se u 8. arondismanu, u severozapadnom Parizu. Prostire se od trga Konkord na istoku, do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se nalazi Trijumfalna kapija.

Događaji[uredi | uredi kod]

Svake godine na dan Bastilje, kroz Jelisejska polja prolazi najveća vojna parada u Evropi (vidi fotografije parade).

Na Jelisejskim poljima se tradicionalno završava poslednja etapa Tur de Fransa.

Velika spontana okupljanja se ponekad odvijaju na Jelisejskim poljima, prilikom raznih proslava (kao što je proslava novogodišnje večeri, ili proslava povodom osvajanja svetskog prvenstva u fudbalu).

Američki vojnici marširaju niz Jelisejska polja nakon oslobađanja Pariza
Avenija Jelisejska polja sa trga Konkord, viđena iznad obeliska
Pogled na istok duž Jelisejskih polja, sa vrha Trijumfalne kapije
Pogled na istok ka trgu Konkord
Pogled na zapad prema Trijumfalnoj kapiji
Istorijska osa, pogled na zapad

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Elaine Sciolino, "Megastores March Up Avenue, and Paris Takes to Barricades", New York Times, January 21, 2007. link

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Koordinate: 48°52′11″N2°18′27″E