Elizabeta od Bavarske (carica)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Elizabeta od Bavarske
Erzsebet kiralyne photo 1867.jpg
Carica Austrije; kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije
Supružnik Franjo Josip, car Austrije
Djeca Gizela Austrijska
Rudolf Austrijski
Marija Valerija Austrijska
Dinastija Wittelsbach Wappen Deutsches Reich - Königreich Bayern (Grosses).jpg
Otac Maksimilijan Josip od Bavarske
Majka Ludovika od Bavarske
Rođenje 24. decembar 1837.
Minhen
Smrt 10. septembar 1898.
Ženeva

Elizabeta Amalija Eugenija od Bavarske (njemački: Elisabeth Amalie Eugenie; 24. decembar 1837 - 10. septembar 1898), poznata pod nadimkom Sisi, je bila austrijska carica i ugarsko-hrvatska kraljica kao supruga cara Franje Josipa.

Mladost[uredi - уреди | uredi kôd]

Rođena je u Minhenu i bila kćerka Maksimilijana Josipa, vojvode u Bavarskoj, i princeze Ludovike od Bavarskoj, te je kao takva nosila titulu vojvotkinje u Bavarskoj. S majkom i sestrom Helenom je putovala u Austriju, gdje je Helena trebala biti predstavljena mladom austrijskom caru Franji Josipu. Franjo Josip je, međutim, izabrao Elizabetu i par je vjenčan u Beču 24. aprila 1854. godine, čime je Elizabeta postala carica i kraljica. Nova carica se teško prilagođavala strogom habsburškom dvoru.

Bračni život[uredi - уреди | uredi kôd]

Carica je ubrzo rodila dvije kćerke i sina, a nešto kasnije još jednu kćerku. Smrt njenog prvorođenčeta teško je pogodila Elizabetu. Godine 1860. razboljela se i napustila Beč, te putovala Madeira ostrvima. Elizabeta nije učestvovala u odgoju i obrazovanu svoje djece, koja su bila prepuštena nani Sofiji, Elizabetinoj svekrvi. Nakon rođenja četvrtog djeteta odnos cara i carice se počeo hladiti, a Elizabeta je nastavila putovati Evropom i vrlo rijetko viđati svoju porodicu. Većinu svoga vremena provodila je u uljepšavanju i čuvanju svoje ljepote po kojoj je ostala poznata. Zbog čestog odsustvovanja iz Beča i rijetkog viđanja supruga koji ju je varao s glumicom Katharinom Schratt, bila je povezivana sa nizom muškaraca koji su bili smatrani njenim ljubavnicima. Elizabeta je uživala u pisanju i čitanju poezije, te učenju grčkog jezika.

Godine 1889. izgubila je još jedno dijete, jedinog sina Rudolfa, koji je život okončao samoubistvom.

Atentat[uredi - уреди | uredi kôd]

Dana 10. septembra 1898. godine u Ženevi u Švicarskoj, šezdesetogodišnju caricu je u srce turpijom ubo mladi anarhist po imenu Luigi Lucheni. Carica je bila u šetnji sa svojom pratnjom koja nije bila svjesna ozbiljnosti situacije sve dok carici nije bio skinut korzet koji je sprječavao krvarenje, a nakon skidanja korzeta carica je iskrvarila. Sahranjena je u Carskoj kripti u Beču.

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi kôd]

Elizabeta od Bavarske je kasnijim generacijama najpoznatija po seriji biografskih filmova iz 1950-ih, gdje je njen lik tumačila poznata austrijska glumica Romy Schneider.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]