Elazar Šah

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Elazar Menahem men Šah (hebrejski: אלעזר מנחם מן שך; također Eleazar Menachem Shach / Leizer Shach / Eliezer Schach; 13. januar, 1899., selo Vabalninkas, sjeverna Litvanija2. novembar, 2001., Tel Aviv) bio je vodeći ultraortodoksni rabin u Izraelu, na čelu nehasidskih ortodoksnih litvanskih Jevreja (Litvaka) od ranih 1970-ih do svoje smrti[1]. Kao talmudski autoritet bio je promican od strane briskerske škole talmudske egezeze i rabina Issera Zalmana Meltzera. Šah je napisao komentar Mišne „Avi Ezri” i bio je jednim od trojice roš ješiva Ponewiescher (Ponevež) ješive u Bnei Braku.

Zbog svojih razlika sa hasidskim vodstvom političke stranke Agudat Yisrael, udružio se sa Ovadia Yosefom, s kojim je 1984. osnovao stranku Shas. No, 1988. godine, Šah je oštro kritizirao Yosefa, rekavši da "Sefardi još nisu spremni za rukovodeće pozicije",[2] a potom je osnovao konzervativnu stranku Degel HaTora koja predstavlja Litvake u izraelskom Knesetu.

Izrazito anticionističke orijentacije, prezirao je kulturni identitet sekularnih Izraelaca, pa je npr. u govoru iz 1990. opisao sekularne stanovnike kibuca kao "uzgajivače zečeva i svinja koji ne znaju šta je Jom Kipur". Bio je i protiv demokratije, koju je nazvao kancerom. Kritizirao je i osnivanje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, nazivajući to "očiglednim pokušajem provociranja međunarodne zajednice" i apelovao je na sve haredime da se klone ovih naselja.

Bio je protivnik rabina Menachem Mendel Schneersona, rebea (duhovnog vođe) pokreta Chabad-Lubavitch, karakterizirajući ga kao "jeretika", a njegove sljedbenike kao sljedbenike "lažnog mesije". O mnogim jevrejskim pitanjima – halahe, te religijskim i praktičnim – Schneerson i Šah su bili sukobljenih mišljenja.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. (en) Rabbi Eliezer Schach, 103; Leader of Orthodox in Israel
  2. 'Haaretz' daily newspaper, Shachar Ilan, November 2, 2001