Eksplozija u Smederevskoj tvrđavi 1941.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Eksplozija u smederevskoj tvrđavi 1941.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Skladištenje municije bivše Jugoslovenske vojske
Posledice eksplozije u smederevskoj tvrđavi
Razoreno Smederevo nakon eksplozije

Eksplozija municije u Smederevskoj tvrđavi dogodila se 5. juna 1941. iz nerazjašnjenih razloga. Procene žrtava se kreću od nekoliko stotina do 2.500 osoba.[1]

Posle kapitulacije Jugoslovenske kraljevske vojske (JKV) u Aprilskom ratu, Nemci su odredili Smederevo kao mesto na kom će se skladištiti zarobljena oprema, oružje, municija i benzin bivše JKV, odakle će se ona prebacivati u Nemačku, koja se spremala za napad na SSSR. Smederevo je bio povezan železnicom i nalazi se na Dunavu. Utovar zaplenjenog materijala vršili su zarobljenici pripadnici JKV.

Taj dan u Smederevu je bio pijačni dan i u grad su dolazili stanovnici okolnih naselja da trguju. Eksplozija se dogodila oko 14:10, baš u trenutku kada je pored tvrđave prolazi voz za Veliku Planu, koji je prevozio radnike kući. Među žrtvama bili su sin i snaha Milana Nedića. Za obnovu grada Komesarska vlada je postavila Dimitrija Ljotića, rodom iz Smedereva.

Uzrok eksplozije nije rasvetljen do danas. Prva verzije je da je do eksplozije došlo slučajno, a druga da je za nju odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić, koji je uhapšen dva dana kasnije.[1] Neki smatraju drugu verziju malo verovatnom, jer se u to vreme SSSR trudio da bude u dobrim odnosima sa Nemačkom.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Petranović, Branko (1992). Srbija u Drugom svetskom ratu. Beograd. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]