Ekspedit

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sv. Ekspedit
Mučenik
Rođen/a nepoznato, nepoznat
Umro/la 303, Melitena (u današnjoj Turskoj)
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 19. april
Zaštitništvo Republika Molosija, hitne situacije, brza rješenja, protiv prokrastinacije, trgovci, pomorci,[1] programmers, and hackers[2]

Sveti Ekspedit (Expeditus, ? - 303) je kršćanski mučenik koji je pogubljen za vrijeme Dioklecijanovih progona. O njegovom životu nema pouzdanih podataka. Legende ga opisuju kao rimskog centuriona koji se u Armeniji preobratio na kršćanstvo; prema jednoj od njih Vrag u obliku vrane ga je sreo prije preobraćenja i predložio mu da se pokrsti sljedeći dan; Ekspedit je na to zgazio vranu sa usklikom "Kršćaninom ću postati danas". Pogubljen je 19. aprila, što je dan kada ga se slavi u Rimokatoličkoj crkvi.

Kult sv. Ekspedita je posebno popularan na otoku Reunion, gdje je dobio sinkretičke forme, preuzimajući neke od elemanata magijskih kultova Madagaskara i Indije. Sv. Ekspedit se također povezuje sa nekim božanstvima vudu tradicije.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Jones, Terry. "Expeditus". Patron Saints Index. http://www.catholic-forum.com/saints/sainte72.htm. pristupljeno 5. XII 2007.. 
  2. Delio, Michelle (10. XI 2004.). "Patron Saint of the Nerds". Wired. Archived from the original on 2013-01-05. Pristupljeno 5. XII 2007..  Check date values in: |date=, |accessdate= (help)

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]