Edward Snowden

Izvor: Wikipedia
Edward Snowden

Edward Joseph Snowden, (Elizabeth City, North Carolina, 21. lipnja 1983.)[1] , američki je tzv. zviždač i bivši zaposlenik CIAe koji je radio kao savjetnik za nacionalnu službu sigurnosti SAD-a, National Security Agency. Snowden je predočio javnosti tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadziranja kao npr. PRISM i Boundless informant i dokumente koji pokazuju da su SAD provodili hackerske napade u računala diljem svijeta, između ostalog i tijekom G-20 sastanka u Londonu 2009., u Hong Kongu kao i Kini. Snowden je predao dokumente novinarima The Guardiana i The Washington Posta u lipnju 2013.

Životopis prije bijega u Hong Kong[uredi - уреди]

Djetinjstvo, obitelj i obrazovanje[uredi - уреди]

Edward Joseph Snowden rođen je u Elizabeth Cityju, North Carolina, a odrasta u Wilmingtonu, North Carolina.[2]. Njegov otac, Lonnie Snowden, koji živi u Pennsylvanii, bio je časnik obalne straže SAD-a,[3] a njegova majka koja živu u Baltimoreu, Maryland, službenica je pri federalnom sudu u Marylandu.[2][4]

Bijeg[uredi - уреди]

Snowden biježi u Hong Kong a kasnije u Moskvu s ruskim Aeroflotom, 23. lipnja 2013. gdje ga je dočekao diplomatski automobil koji je vjerojatno pripadao Ekvadoru. Snowden je dobio pomoć od organizacije Wikileaks i njenog osnivača Juliana Assangea.[5] Pošto mu veći broj država odbja dati azil[6], Venecuela je ponudila azil Snowdenu 6. srpnja 2013.

Izvori[uredi - уреди]