Dalmatinsko zvonce

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Edraianthus dalmaticus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dalmatinsko zvonce
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Campanulaceae
Rod: Edraianthus
(Portenschl.) A. DC.
Dvojni naziv
Edraianthus dalmaticus

Dalmatinsko zvonce (lat. Edraianthus dalmaticus) je endemska biljka iz porodice Zvončika (Campanulaceae). Vrstu je prvi opisao A. De Candolle 1830., u okolici Solina, a Roberto de Visiani 1847., biljku nalazi u okolici Klisa.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Raste u okolici Klisa, Solina i Drniša, na obroncima Promine, u Vrličkom i Sinjskom polju, u kanjonu Cetine i na sjevernim obroncima Mosora.

Izgled[uredi | uredi kod]

Višegodišna je biljka, prilegla, rozetasta ili rahlobusenasta oblika. Cvjeta dva do pet puta godišnje, razmnožava se sjemenom. Režnjevi čaške su široko trokutasti, jednake širine i duljine. Pricvjetni listovi znatno nadvisuju glavicu. Tobolac se nepravilno otvara unutar čaške. Cvjetovi su u glavičastim cvatovima, koji su opkoljeni ovojnim listovima.

Ekologija vrste[uredi | uredi kod]

Heliofilna je biljka. U sjevernom dijelu areala, raste na vlažnim, poplavnim ili močvarnim livadama krških polja, koja su veći dio godine pod vodom, a samo ljeti presuše. U južnom dijelu areala, rastu na suhim kamenitim mjestima, na kamenjarskim pašnjacima. Pogodna tla su ilovače i diluvijalne gline.