Edith Ewing Bouvier Beale

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edith Ewing Bouvier Beale
RođenjeEdith Ewing Bouvier
(1895-10-05)5. 10. 1895.
Nutley, New Jersey, New Jersey, SAD
Smrt5. 2. 1977. (dob: 81)
Southampton, New York, SAD
PrebivališteGrey Gardens
Ostala imenaBig Edie
Suprug/aPhelan Beale (1917–1931)
DjecaEdith Bouvier Beale
Phelan Beale, Jr.
Bouvier Beale
RoditeljiJohn Vernou Bouvier II
Maude Sergeant Bouvier
RodbinaJacqueline Kennedy
Lee Radziwill (nećake)

Edith Ewing Bouvier Beale (10. maj 1895 - 5. februar 1977) je bila pripadnica američkog otmjenog društva i amaterska pjevačica, poznata prije svega po svom ekscentričnom životnom stilu i pustinjaštvu koje je nekoliko pred njenu smrt ovjekovječeno u znamenitom dokumentarnom filmu Grey Gardens.

Rodila se u uglednoj i bogatoj i uglednoj porodici advokata Johna Vernoua Bouviera Juniora, a jedan od braće joj je bio John Vernou Bouvier III, otac Jacqueline Kennedy, buduće Prve dame. Godine 1917. se udala za Phealana Bealea (1881 - 1956), pravnika koji je radio u očevoj tvrtki. Rodila mu je troje djece - kćer Edith Bouvier Beale (1917 -2002) i sinove Phelana Juniora (1920 - 1994) i Bouviera Bealea (1922 - 1994). Bračni par Beale je godine 1924. kupio i uselio se u Grey Gardens, luksuzno imanje na istočnog obali Long Islanda.

Phelan se godine 1931. godine od nje rastavio, a pokušajima da se nametne kao kabaretska zabavljačica i ekscentričnim ispadima toliko udaljila oca da ju je 1942. godine izbacio iz oporuke, ostavivši joj tek skromni džeparac. Edith je dodatni udarac dobila kada joj je muž 1946. godine poslao obavijest o razvodu iz Meksika.

Edith je sve vrijeme odbijala prijedloge da proda Grey Gardens, a godine 1952. se tamo, nakon bezuspješnih pokušaja da napravi karijeru u industriji zabave, trajno uselila i kćer Edith, koja će zbog života sa majkom zvanom "Velika Edie" dobiti nadimak "Mala Edie". Dvjema ženama su jedino društvo činili sluge George "Gould" Strong i Tom Logan. Sa vremenom su sve manje napuštale imanje, a 1968. to potpuno prestale činiti nakon što je prilikom kraćeg odsutstva bilo predmetom provale.

Javnost se za Bouvier i njenu kćer početkom 1970-ih zainteresirala nakon članka u tabloidu National Enquirer, koji je otkrio kako im vlasti Okruga Suffolk prijete prisilnim iseljenjem nakon što je sanitarna inspekcija otkrila da uvjeti na imanju, koje je bilo potpuno zapušteno, i u kome su se nakotile divlje mačke, nisu pogodni na život. To je koincidiralo sa planovima braće Maysles, uglednih američkih sineasta da snime dokumentarni film o Jacqueline Kennedy. Pripremajući materijal za scene koje su trebale prikazati njeno odrastanje u East Hampton, posjetili su Grey Gardens i na kraju zaključili kako bi majka i kćer Bouvier bili mnogo bolja tema za film. Rezultat je bilo ostvarenje koje je izazvalo senzaciju ne samo brutalnom iskrenošću kojom opisuju svoju prošlost i odnose, nego i njihovu svakodnevnicu u kojoj nekadašnji pripadnici američke elite žive u prljavštini i siromaštvu. Edith je za film dobila honorar od 5000 dolara. Dvije godine kasnije je umrla u lokalnoj bolnici od komplikacija nakon pada u kući.

"Velika Edie" se pojavljuje kao lik u broadwayskom mjuziklu Grey Gardens te u istoimenom televizijskom filmu iz 2009. godine gdje je njen lik tumačila Jessica Lange.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]