Edipodija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Edipodija (starogrčki: Οἰδιπόδεια = Pesma o Edipu) naslov je jedne izgubljene starogrčke kikličke epopeje iz tebanskog ciklusa. Pesma je imala 6.000 stihova i u antici se pripisivala Kinetonu iz Sparte (Κιναίθων), inače gotovo nepoznatom pesniku, koga Eusebije stavlja u 5. olimpijadu (tj. u period između 760. i 7575. godine).[1][2][3] Od te su pesme sačuvana samo tri kraktka fragmenta i jedan indirektan navod.

Edipodija je opevala priču o Sfingi i Edipu, nesrećnom tebanskom vladaru, kome je bilo suđeno da ubije oca i oženi se vlastitom majkom, no čini se da je u ovoj pesmi bila data alternativna verzija tog mita. Prema Pausaniji, u Edopodiji Edip iz braka sa svojom majkom Jokastom (= Epikastom) nije imao dece, nego mu je decu rodila Euriganija (Εὐρυγανεία), kći Hiperfanta (Ὑπέρφας).[4] To je sve što znamo o te dve ličnosti iz grčke mitologije.

U spisu O pitijskim proročanstvima Plutarh o Kinetonovom književnom stilu kaže da je, navodeći proročanstva, u njih "nepotrebno unosio bombastične izraze i tragički ton".[5]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Miloš N. Đurić, Istorija helenske književnosti, Beograd, 1991, str. 114.
  2. IG 14.1292 2.11.
  3. Eusebije, Hronika, Ol. 4.1.
  4. Pausanija, Opis Helade, IX, 5, 10 i IX, 5, 11; West, fr. 1.
  5. Plutarh, O pitijskim proročanstvima, 407b.

Izdanja i prevodi[uredi | uredi kod]

Kritička izdanja[uredi | uredi kod]

Prevodi na engleski[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]