Ed Gein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Edward Theodore Gein (27. kolovoza 1906. - 26. srpnja 1984.) jedan od najozloglašenijih američkih serijskih ubojica.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođen je u državi Wisconsin. Otac, George, bio je nasilni, nezaposleni alkoholičar, a majka, Augusta, fanatični protestant. Njegova majka je prezirala njihovog oca ali se nije rastajala zbog strogih religijskih uvjerenja. Majka je posjedovala malu trgovinu i ubrzo nakon njihovog rođenja kupila je farmu u Plainfieldu, koja im je ubrzo postala stalni dom. Nije imao prijatelja, i samo je išao u školu. Vani se nije igrao. Drugi učenici su ga zlostavljali u školi, prvenstveno zbog mucanja. Unatoč tome, bio je dobar učenik, osobito uspješan u čitanju. U dobi od 10 godina, ejakulirao je vidjevši majku i oca kako ubijaju psa. Majka ga je umalo udavila uhvativši ga kako masturbira u kadi. Tada je imao 12 godina.

Smrti članova obitelji[uredi | uredi kod]

Otac mu je umro 1940. od srčanog udara. 1944. njegov brat Henry je poginuo u šumskom požaru. Obdukcija nije bila provedena. Neki su smatrali da ga je Ed ubio, pošto se brat bunio protiv majke i prigovarao Edu da je "mamin sin", ali nije bilo dokaza niti svjedoka i optužnica nikada nije podnesena. Majka je umrla 1945. nakon niza srčanih kapi.

Ubojstva[uredi | uredi kod]

Ubrzo nakon majčine smrti postao je opsjednut nasiljem i seksom. Imao je puno slobodnog vremena pošto je dobivao državnu subvenciju i više nije morao raditi na farmi. Sa prijateljem je iskopao 15 leševa žena iz lokalnih groblja, uključujući i tijelo svoje majke. Imao bi spolne odnose s tijelima. Postao je opsjednut idejom da postane žena, pa bi sa tijela oderao kožu i nosio ju. Od lubanja bi radio posude za vino na način starih Vikinga. 8. prosinca 1954. ubio je Mary Hogan: ustrijelio ju je u glavu puškom kalibra .22, stavio ju je na saonice i odvukao kući. 16. studenog 1957 ušao je u trgovinu koju je vodila Bernice Worden. Rekao joj je da želi kupiti antifriz. Zaklao ju je, ukrao joj blagajnu, odvukao je svojoj kući, odrubio joj glavu, i objesio ju za noge u podrumu. Njezin sin, zamjenik šerifa, vratio se iz lova i našao lokvu krvi u trgovini. Policija je imala razloga sumnjičiti Eda. Odvezli su se do njegove kuće i primijetili da su vrata otključana. Ušli su unutra i našli ostatke tijela Mary Hogan i tijelo Bernice Worden.

Uhitili su Eda i priznao je ubojstva i pljačke grobova. Izvukao se ludilom, a ostatak života, od 1968. do smrti proveo je u bolnici. Umro je 1984. u 78. godini od zatajenja pluća.