Earl Pembrokea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Earldom Pembrokea (engleski: Earldom of Pembroke) je titula u perstvu Engleske koju je prvi put u 12. vijeku stvorio kralj Stephen od Engleske. Titula, koja se tradicionalno vezuje sa Pembrokeom u Zapadnom Walesu, je bila stvarana ukupno od deset puta od svog početnog postajanja. Sa svakim novim stvaranjem se počeo brojati novi earl, a originalno sjedište earlova - Zamak Pembroke više nije vezano uz titulu.

Trenutni nositelj earlstva je William Herbert, 18. earl od Pembrokea, a njegova loza predstavlja 10. stvaranje titule. Posljednjih 400 godina je sjedište porodice bilo imanje Wilton House u Wiltshireu. Od 1605. su earlovi Pembrokea također nosili titulu earl Montgomeryja. Ona je stvorena za mlađeg sina Henryja Herberta, 2. earla prije nego što je naslijedio titulu kao 4. earl godine 1630. Trenutni earlovi također nose pomoćne titule: Baron Herbert od Cardiffa (grad Cardiff u Grofoviji Glamogran, od1551), Baron Herbert od Shurlanda (Shurland na otoku Isle of Sheppey u Grofoviji Kent, od 1605) i Baron Herbert od Lee (Lea u Grofoviji Wilts, od 1861). Sve titule pripadaju perstvu Engleske osim baronstva Herberta od Lee, koje pripada perstvu Ujedinjenog Kraljevstva.

1. septembra 1533. je kralj Henry VIII stvorio originalnu titulu markiza Pembrokea za buduću kraljicu Anne Boleyn. Ona je trebala odati počast kraljevom prastricu Jasperu Tudoru, koji je bio earl Pembrokea u 15. vijeku, te vlastitom ocu Henryju VII rođenom u Zamku Pembroke 1457.