Earl Carroll

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Earl Carroll (16. septembar 1893 - 17. jun 1948) bio je američki kompozitor, tekstopisac, kazališni režiser i producent, poznat kao jedna od najuspješnijih i najuticajnijih ličnosti Broadwaya 1920-ih. Godine 1922. je na Broadwayu sagradio kazalište Earl Caroll Theatre gdje je postavljao svoje muzičke revije. Od njih je najpoznatija bila Earl Carroll Vanities. Carroll, za razliku od svojih poznatih konkurenata Georgea Whitea i Florenza Ziegfelda, nije uspio kod sebe dovući prvu ligu brodvejskih muzičkih i drugih talenata, pa je to nastojao nadoknaditi besramnim korištenjem seksa i golotinje, odnosno oskudno odjevenih plesačica u svojim predstavama.

Godine 1926. je Carroll organizirao veliku zabavu u počast Harryja Kendalla Thawa, zloglasnog osuđenog ubice i nekadašnjeg pripadnika njujorškog otmjenog društva koji je nastojao financirati njegove predstave. Jedna od glavnih atrakcija je bila velika kada u kojoj je plivala gola djevojka, te bila do vrha ispunjena alkoholnim pićima. Jedan od gostiju na zabavi je bio i Philip Payne, novinar New York Mirrora, koji je ta zbivanja detaljno opisao u novinskom članku. To je izazvalo ne samo skandal, nego i privuklo pažnju federalnih vlasti, s obzirom da je točenje alkohola pod režimom Prohibicije bilo zabranjeno. Carroll, koji je bez uspjeha, pokušao opovrgnuti navode članka osuđen je zbog krivokletstva i proveo je nekoliko mjeseci u federalnom zatvoru.

Taj incident, koji je u mnogo čemu simbolizirao hedonizam i raskalašenost Doba jazza u tadašnjoj Americi, nije imao toliko značajan uticaj na Carrollovu karijeru, s obzirom da su se revije nastavile održavati, a Carroll je svoje kazalište srušio da bi 1931. sagradio još raskošnije. Efekti Velike depresije su se, međutim, odrazili i na njegovo poslovanje, te je već sljedeće godine bio prisiljen kazalište prodati Ziegfeldu. Carroll se preselio u Los Angeles gdje je na Sunset Boulevardu 1938. sagradio novi, još raskošniji Earl Carroll Theatre, koji danas predstavlja jednu od gradskih znamenitosti. Kao jedna od glavnih zvijezda novog kazališta se istakla pjevačica Beryl Wallace, koja mu je postala djevojkom.

Carroll i Wallace su zajedno poginuli 17. juna 1948. kada se avion DC-6 kojim su putovali iz San Diega u New York, srušio u Pensilvaniji.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]