Yip Harburg

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice E. Y. "Yip" Harburg)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Yip Harburg
Harburg cca. 1950
Lični podaci
Ime po rođenjuIsidore Hochberg
Drugo imeE.Y. Harburg, Yipsel Harburg
Datum rođenja(1896-04-08)8. 4. 1896.
Datum smrti5. 3. 1981. (dob: 84)
PorijekloNew York, SAD
Zanimanjetekstopisac
Muzički rad
Povezani izvođačiHarold Arlen, Vernon Duke, Jerome Kern, Jule Styne, Burton Lane

Edgar Yipsel Harburg (8. april 1896 – 5. mart 1981), poznat i kao E.Y. Harburg ili Yip Harburg, bio je američki tekstopisac zabavne muzike, poznat po suradnji s mnogim znamenitim kompozitorima svoh doba. Najpoznatiji je po tekstu za izuzetno uspješne i dan-danas popularne pjesme kao što su "Brother, Can You Spare a Dime?", "April in Paris" i "It's Only a Paper Moon", kao i sve pjesme u znamenitom filmu The Wizard of Oz, uključujući "Over the Rainbow".

Rodio se kao Isidore Hochberg u porodici siromašnih jevrejskih emigranata u njujorškom Lower East Sideu. Kao mladić je postao poklonik socijalizma i član organizacije Socijalističkog saveza mladih ljudi (Young People's Socialist League, skrać. YPSL), zbog čega je dobio nadimak "Ypsel". U srednjoj školi se sprijateljio s budućim slavnim kompozitorom Irom Gershwinom. Kada su SAD ušle u prvi svjetski rat, otputovao je u Urugvaj kako u njemu ne bi sudjelovao. Po povratku je postao vlasnikom tvrtke za proizvodnju kućanskih aparata, oženio se i dobio dvoje djece; pisanjem tekstova se bavio u slobodno vrijeme.

Ključni događaj njegovog života je bio burzovni krah 1929. godine, zbog koga je Harburg ostao bez imovine. Gershwin ga je tada nagovorio da se ubuduće u potpunosti posveti pisanju pjesama, te ga je upoznao sa kompozitorom Jayom Gorneyem. To je bio početak plodnog partnerstva, čiji je najpoznatiji rezultat Brother, Can You Spare a Dime?, koja se smatra najpoznatijom pjesmom iz doba Velike depresije i jednom od najpoznatijih socijalno angažiranih pjesama uopće.

Poslije toga je napisao pjesme za Hollywood, a 1940-ih i tekstove za brodvejske mjuzikle, također sa socijalnom tematikom. Godine 1948. je zbog ljevičarskih stavova na predsjedničkim izborima podržao kandidaturu Henryja Wallacea; taj potez, koji je koincidirao sa početkom makartističke histerije, je 1952. potakao šefove holivudskih studija da ga kao "kripto-komunista" stave na crnu listu, na kojoj je bio sve do 1961. godine.

Godine 1981. je poginuo u automobilskoj nesreći na losanđeleskom Bulevaru sumraka.

Pjesme[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Meyerson, Harold and Ernie Harburg. Who Put the Rainbow in the Wizard of Oz: Yip Harburg, Lyricist, University of Michigan Press, (1993). ISBN 0-472-10482-9

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]