Dynasty (sezona 1)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dynasty (sezona 1)
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda15
Emitiranje
MrežaABC
Originalno prikazivanje12. 1. 1981 (1981-01-12)
20. 4. 1981 (1981-04-20)
Kronologija
← Prethodna
Sljedeća →
2
Popis epizoda Dynasty

Prva sezona serije Dynasty je premijerno emitovana na kanalu ABC od 12. januara do 20. aprila 1981. godine.

Radnja sezone[uredi | uredi kod]

Prva sezona Dinastije se često navodila kao bitno drukčija od ostatka serije, odnosno da se od nje razlikovala po sadržaju i općem tonu. Dijelom se to tumačilo eksperimentiranjem tvoraca serije, odnosno ustručavanjem da u potpunosti preuzmu formulu "sapunice", a dijelom nastojanjem da se seriji da svojevrsna "ozbiljnost" inzistiranjem na socijalnim i društveno angažiranim motivima zapleta. Kasniji kritičari su imali običaj tvrditi kako prva sezona izgleda kao "književna klasika" u usporedbi sa scenarijima koji su bili karakteristični za sljedećih osam.

Radnja je započela vjenčanjem Blakea Carringtona sa svojom bivšom sekretaricom Krystle Jennings, odnosno njenim nastojanjem da se prilagodi novom životu. Krystle je bila predmet prezira kako od strane osoblja, tako od strane Fallon Carrington (Pamela Sue Martin), Blakeove promiskuitetne kćeri iz prvog braka. Blakea je, pak, vlastiti mladi, uvereni sin Steven Carrington (Al Corley) kritizirao zbog kapitalističke bahatosti i nemoralnog poslovanja, da bi se na potom otkrilo kako je temelj sukoba oca i sina u tome što je Blake saznao da mu je potencijalni nasljednik homoseksualac. Nešto kasnije se u Denver s Bliskog Istoka vratio Matthew Blaisdel, vodeći geolog "Denver-Carringtona" i nekadašnji Krystlein ljubavnik; njegovi pokušaji da ponovno započne vezu su ga doveli u sukob s Blakeom, ali i zakomplicirali život njegove disfunkcionalne porodice koju uz buntovnu ćerku srednjoškolku Lindsay Blaisdel čini i Claudia (Pamela Belwood), supruga koja je tek puštena iz duševne bolnice. U međuvremenu je, pak, Carringtonov suparnik Cecil Colby (Lloyd Bochner) isposlovao brak Fallon sa svojim bratancem Jeffom kako bi tako stekao upravu nad "Denver-Carringtonom". Radnja serije je kulminaciju imala u trenutku kada Blakea spopada bijes kada Stevena uhvati u zagrljaju s njegovim bivšim ljubavnikom Tedom Dinardom, te dolazi do tučnjave u kojoj Dinard slučajno pogine. Završni kadar sezone je bio na suđenju Blakeu za ubistvo bez predumišljaja, odnosno trenutak kada u sudnicu kao svjedok ulazi njegova bivša supruga Alexis.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glavna postava[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Popis likova Dynasty

Povremena postava[uredi | uredi kod]

Epizode[uredi | uredi kod]

Br.
ukupno
Br. u
sezoni
Naslov Režija Scenario Originalni datum prikazivanja
11 "Nafta (1. deo)" Ralph SenenskyRichard Shapiro i Esther Shapiro12. 1. 1981 (1981-01-12)
Bogati naftni tajkun Blake Carrington i njegova bivša tajnica Krystle Grant Jennings treba da se venčaju. Krystlein bivši dečko Matthew Blaisedl, koji je radio kao geolog na jednoj od Blakeovih bušotina na Bliskom istoku, se vratio u Denver i naleteo je na Krystle. Oboje misle da je ostala još koja varnica od njihove ranije veze pa Krystle počinje da se predomišlja oko venčanja. Blakeova deca Steven i Fallon se takođe vraćaju u Denver nakon što ih nije bilo. Fallon nije baš uzbuđenja oko iznenadnog ženjenja svog oca, a stvari su hladne između Blakea i Stevena.
Prva pojava Blakea Carringtona, Krystle Jennings, Fallon Carrington, Claudie Blaisdel, Stevena Carringtona, Michaela Culhanea, Lindsay Blaisdel, Waltera Lankershima, Matthewa Blaisdela i Josepha Andersa
22 "Nafta (2. deo)" Ralph SenenskyRichard Shapiro i Esther Shapiro12. 1. 1981 (1981-01-12)
Matthewa posećuje stari poznanik Walter Lankershim koji mu traži novac jer mu je posao u nevolji. Dobio je novac od Blakea da buši naftu, ali tek treba da učini neke korake. Matthew ide da obiđe svoju suprugu Claudiu koja je bila u psihijatrijskoj bolnici godinu i po dana, ali szanaje da je puštena. Matthew, Claudia i njihova ćerka Lindsay odlučuju da obnove svoj porodični život. Blake i Krystle razgovaraju o svojim nesuglasicama i počinju da smišljaju veliko venčanje. Došlo je do nesreće na Walterovoj naftnoj bušotini i on otkriva da je neko minirao tamošnji rad. On je ubeđen da je Carrington umešan. 
33 "Nafta (3. deo)" Ralph SenenskyRichard Shapiro i Esther Shapiro12. 1. 1981 (1981-01-12)
Kad Steven napadne Blakea zbog njegovih poslovnih poteza, Blake puca. Sukob sa Stevenom je središte Blakeovih teškoća jer ne može da prihvati pedersku vezu koju je Steven imao u New Yorku. Blake and Krystle se konačno venčavaju u dvorcu, a među gostima su Cecil Colby i njegov bratanac Jeff. Cecil je naftaš kao i Blake, ali njegovo društvo ColbyCO je mnogo veće od Blakeovog Denver-Carrington. Nakon venčanja, dok Blake i Krystle odlaze iz dvorca Carringtonovih, Walter stiže, besan zbog miniranja svoje bušotine. On i Blake se svađaju zbog toga, a Matthwe staje na Walterovu stranu u svađi zbog čega Blake daje otkaz Matthewu.
Prva pojava Cecila Colbyja
44 "Medeni mesec" Robert C. ThompsonSinopsis: Edward De Blasio i Chester Krumholz
Scenario: Chester Krumholz
19. 1. 1981 (1981-01-19)
Blake i Krystle su naglo prekinuli medeni mesec kako bi Blake mogao da se posveti poslovnoj krizi. Walter izglađuje nevolje sa svojim radniicma na bušotini i zapošljava i Matthewa i Stevena što se Blakeu ne sviđa. Krystle ima teškoća sa navikavanjem na život bogate žene, pogotovo zbog izazovnog i zapovedničkog upravnika dvora Josepha. Matthew i Claudia takođe imaju teškoća oko započinjanja svog novog života. Cecil i Fallon vode svoje pregovore. Cecil je voljan da pomogne Blakeu da reši svoje teškoće ako se Fallon uda za Jeffa. 
55 "Prijem" Don MedfordChester Krumholz26. 1. 1981 (1981-01-26)
Blake se izvinjava Walteru i Matthewu zbog svađe na venčanju i predlaže Matthewu da se vrati na svoj stari posao. Takođe ih poziva na prijem u dvorcu. Tokom prijema, mnogo stvari se dešava: Steven i Claudia se sreću i sprijateljuju, Matthew vodi dugi razgovor sa Krystle i govori joj da je još voli, a Cecil i Fallon počinju da ostvaruju ono što su smislili. Cecil se nudi da pomogne Blakeu, a Fallon se nabacuje Jeffu. 
66 "Fallonina udaja" Philip LeacockSinopsis: Edward De Blasio i Norman Katkov
Scenario: Richard Shapiro
2. 2. 1981 (1981-02-02)
Cecil pomaže Blakeu oko novčanih teškoća. Jeff i Fallon se venčavaju. Blakeov vozač Michael culhane, koji je spavao sa Fallon, je malo ljubomoran kad ga ona nogira. Blake unajmljuje Michaela da radi na tajnom zadatku za Denver-Carrington. Stevena posećuje njegov bivši dečko Ted Dinard iz New Yorka. 
77 "Vozač otkriva tajnu" Ralph SenenskyEdward De Blasio16. 2. 1981 (1981-02-16)
Michael saznaje za cecilov dogovor sa Fallon i govori Blakeu. Matthewova ćerka Lindsay ima okršaj sa jednim dečakom u školi koji joj govori da će da poludi kao njena majka. Steven i Claudia su se poljubili. 
88 "Javna kuća" Philip LeacockEdward De Blasio23. 2. 1981 (1981-02-23)
Dok Stevena protiv-pederski saradnici na bušotini nastavljaju da maltretiraju, Walter odlučuje da ga odvede u javnu kuću da "napravi muškarca od njega". Dok blake pokušava da spasi posao stavljajući ključne stvari na Krystleino ime, Krystle zalaže skupu ogrlicu kako bi pomogla Matthewu. 
99 "Krystleina laž" Don MedfordEdward De Blasio2. 3. 1981 (1981-03-02)
Dok Blake besno pokušava da sazna ko je pomogao Matthewu, Matthew otkriva da je jednog od njegovih radnika podplatio Blake da minira bušotinu i da okrivi Stevena. Blake pobešnjava kad je pronašao Krystleine protiv-bebi pilule. 
1010 "Ogrlica" Philip LeacockEdward De Blasio2. 3. 1981 (1981-03-02)
Michael govori Fallon da je Krystle prodala smaragdnu ogrlicu i dala novac Matthewu. Claudia sreće mladog čoveka u kafani gde dolaze ljudi koji nisu u vezi, ali kad se predomisli i pozove Stevena da dođe po nju, njih dvoje završavaju provodeći noć zajedno. 
1111 "Batine" Don MedfordEdward De Blasio9. 3. 1981 (1981-03-09)
Steven odlučuje da je vreme za neke promene pa se seli iz dvorca i govori Blakeu da će početi da radi za Denver-Carrington. Lindsay otkriva da je njena majka spavala sa Stevenom, a Blake je naredio batine za Michaela nakon što je otkrio da je on spavao sa Fallon. 
1212 "Rođendanska proslava" Burt BrinckerhoffEdward De Blasio i Richard Shapiro16. 3. 1981 (1981-03-16)
Michael govori Blakeu da je Krystle založila svoju ogrlicu i dala novac Matthewu. Jeff se toliko rasrdio kad je saznao za stričev dogovor sa Fallon da je napravio ispad u pijanom stanju na Cecilovom rođendanu sa Cecilovom novom devojkom. 
1313 "Rastava" Gabrielle BeaumontEdward De Blasio23. 3. 1981 (1981-03-23)
Ted se vraća ponovo u grad i sastaje se sa Claudiom kako bi porazgovarali o Stevenu. Uvređena Blakeovim igrama, Krystle odlazi. Steven smišlja da napusti Teda, ali Ted ga pronalazi u dvorcu Carringtonovih gde oproštajni zagrljaj dovodi do katastrofe. 
1414 "Blake ide u zatvor" Don MedfordEdward De Blasio13. 4. 1981 (1981-04-13)
Krystle se vraća da bude uz Blakea nakon što je on uhapšen zbog ubistva Teda Dinarda. Kad tužilas Jake Dunham zatražio presudu za ubistvo, Fallon je svedočila kako se Ted sapleo i udario glavom. Steven je nedugo posle toga svedočio i optužio sestru da laže. 
1515 "Iskaz" Don MedfordEdward De Blasio20. 4. 1981 (1981-04-20)
U dvorcu nastaje svađa oko Stevenovog svedočenja. Kad je Claudia pozvana da svedoči i prisiljena da otkrije svoju vezu sa Stevenom, razjareni Matthew napada Blakea. Claudia sprema svoje stvari i odlazi vodeći Lindsay sa sobom. Na putu, one su imale nesreću. Na sudu, Jake poziva novog svedoka i tajanstvena žena sa belim šeširom i velom ulazi. Fallon prepoznaje tu ženu kao svoju majku.
Prva pojava Alexis Carrington. Poslednja pojava Lindsay Blaisdel i Waltera Lankershima. Poslednja stalna pojava Michaela Culhanea i Matthewa Blaisdela


Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]