Dvorac Conwy

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dvorac Conwy

Dvorac Conwy (vel. Castell Conwy) je srednjovjekovna utvrda u Conwyju na sjevernoj obali Walesa. Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a u skupini s još tri dvorca i gradskih zidina kralja Edwarda u Gwyneddu. To su iznimni primjerci vojne arhitekture iz XIII. stoljeća, pa su 1986. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Izgrađen je za Edwarda I. tijekom njegovoga osvajanja Walesa između 1283. i 1289. godine. Izgrađen je kao dio šireg projekta kako bi nastao utvrđeni grad Conwy. Kombinirana obrana koštala je oko 15.000 britanskih funti, što je ogroman iznos za to razdoblje. Tijekom sljedećih nekoliko stoljeća dvorac je igrao važnu ulogu u nekoliko ratova. Izdržao je opsadu koju je poduzeo Madog ap Llywelyn u zimi 1294.-1295. godine, djelovao je kao privremeno utočište za Richarda II. 1399. godine, a nekoliko mjeseci bio je u posjedu snaga lojalnih Owainu Glyndŵru 1401. godine.

Prikaz dvorca kako je izgledao oko 1300. godine.

Nakon izbijanja engleskog građanskog rata 1642. godine, dvorac je bio u posjedu snaga lojalnih Charlesu I. do 1646. godine, kada je predan vojsci odanoj Parlamentu. Dvorac je djelomično izgubio svoju funkciju, kako bi se spriječilo da se koristi u bilo kakve daljnje pobune, te je na kraju uništen 1665. godine.

Dvorac Conwy postao je atraktivna destinacija za slikare krajem XVIII. i početkom XIX. stoljeća. Broj posjetitelja rastao je i početni restauratorski radovi provedeni su u drugoj polovici XIX. stoljeća.

UNESCO smatra Conwy jednim od "najboljih primjera kasnog XIII. stoljeća i vojne arhitekture u Europi s početka XIV. stoljeća", pa je svrstan u svjetsku baštinu.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. [1]; preuzeto 30. svibnja 2014.