Dunwich (H. P. Lovecraft)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dunwich je fiktivni grad koji se pojavljuje u priči "The Dunwich Horror" (1928.), američkog pisca H. P. Lovecrafta. Dunwich je smješten u fiktivnoj Lovecraftovoj zemlji te je, uz Arkham i Innsmouth, jedna od integralnih lokacija u sklopu Cthulhu mitova. Nakon inicijalnog spomena u gore navedenoj priči, Lovecraft više nikada nije spominjao Dunwich u svojoj prozi, a jedino kasnije pojavljivanje bilo je u pjesmi "The Ancient Track" (1929.); drugi autori Cthulhu mitova, poput Augusta Derletha, koristili su Dunwich u svojim pričama, a grad je često korišten i u drugim medijima te vidovima pop-kulture, poput filma, stripova i (video) igara.

Dunwich se nalazi na sjeveru centralnog Massachusettsa, a opisan je kao izrazito siromašan grad prepun poluraspadnutih i napuštenih kuća. Stanovnici su opisani kao neobrazovani i izrazito praznovjerni, a u mjestu je često i incestuozno razmnožavanje. Putnici ga uglavnom izbjegavaju s velikim zadovoljstvom, a oko mjesta se nalazi močvara s vrlo egzotičnom florom i faunom.

Vjerojatno je kako je Lovecraft svoj Dunwich imenovao po istoimenoj izgubljenoj luci, uništenoj u nekoliko snažnih oluja u XIII. vijeku, u Suffolku; Dunwich se spominje u pjesmi "By the North Sea" Algernona Charlesa Swinburnea te u noveli The Terror Arthura Machena, a poznato je kako je Lovecraft čitao oba djela. S druge strane, nastavak -wich je bio čest u gradovima Nove Engleske, tako da je moguće da je Lovecraft svoju inspiraciju povukao i iz tih izvora; nije poznato kako je Lovecraft izgovarao naziv svoga grada.[1]

Vjerojatna inspiracija za skiciranje samog grada bio je gradić Athol, MA, ali i druga mjesta na zapadu Massachusettsa.[2] S. T. Joshi je sugerirao kako je inspiracija za Dunwich bio gradić East Haddam, CT.[3]

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Joshi, The Annotated H. P. Lovecraft, bilješka #14, str. 108.
  2. Liukkonen, Petri. „H(oward) P(hillip) Lovecraft”. Finland: Kuusankoski Public Library. Arhivirano iz originala na datum 13 July 2006. 
  3. Lovecraft, Howard P. (1984) [1928]. „The Dunwich Horror”. u: S. T. Joshi (ed.). The Dunwich Horror and Others (9th corrected printing izd.). Sauk City, WI: Arkham House. ISBN 0-87054-037-8.  Definitive version.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]