Dunja Lango

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dunja Lango
novinarka, televizijska voditeljka i glumica
Biografske informacije
Rođenje27. novembar 1941.
Zagreb, NDH
Smrt19. 11. 2015. (dob: 73)
Beograd, Srbija
DjecaIstok Lango, Srna Lango
Profesionalne informacije
Zanimanjenovinarka, televizijska voditeljka i glumica

Dunja Figenvald Puletić, poznatija kao Dunja Lango (Zagreb, 27. novembar 1941Beograd, 19. novembar 2015) bila je jedna od najpoznatijih srpskih i hrvatskih voditeljki, spikerki i novinarki televizijskog prostora nakadašnje Jugoslavije.

Radila je kao spikerka na RTV Beograd (odnosno RTS) od 1967, pa do penzionisanja 1999. godine. Šestorostruka je dobitnica najprestižnije novinarske nagrade Gordana Boneti, namenjena najboljim radio i televizijskim spikerima na području Jugoslavije, dobitnica 5 „Oskara popularnosti” magazina TV revija. Godine 1981. dodeljeno joj je priznanje „umetnik-voditelj Srbije”.

Majka je glumaca Istoka i Srne Lango.

Biografija[uredi | uredi kod]

Dunja Figenvald (Dunja Figenwald) rođena je u Zagrebu, 27. novembra 1941. godine, kao mlađe dete Ivana Figenvalda i Ljubočke de Grimani. Nakon završene osnovne i srednje škole, u rodnom Zagrebu upisuje studije engleskog i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku za engleski jezik i književnost. Kao devojčica pohađala je i baletsku školu u Zagrebu, i bila stalna članica dečijeg „Pionirskog kazališta”. Tokom srednjoškolskih dana počela je i da se bavi glumom.

Od 1960. do 1967. radila je u RTV Zagreb, a zatim se seli u Beograd gde je sve do 1999. godine radila u RTV Beogradu. Radila je kao spikerka i voditeljka informativnog programa, kao i kulturno-zabavnog programa RTS-a. Vodila je televizijske prenose muzičkih festivala, kao i kvizove u čijoj realizaciji je učestvovala i kao saradnik. Bila je predstavnica voditelja JRT-a sa svojim programom, na Osnivačkoj skupštini voditelja sveta u okviru internacionalnog TV festivala, u Monte Karlu, 1977. godine. Vodila je, a zatim uređivala evrovizijske emisije.

Od decembra 1995. do aprila 1999. godine, bila je urednica i voditeljka emisije „Modni magazin”. Glumila je u filmovima Moja luda glava, Bez, Bombaši.

Umrla je u svom domu u Beogradu, 19. novembra 2015. godine, u 74. godini života.[1]

Videti još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Preminula Dunja Lango”. Radio-televizija Srbije. 19. novembar 2015. Pristupljeno 19. novembar 2015. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]