Dubajski metro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dubajski metro
Kompozicija Dubajskog metroa prolazi vijadukt
Kompozicija Dubajskog metroa prolazi vijadukt
Mjesto Dubai
Država  Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubajski metro (arapski: مترو دبي) je potpuno automatiziran (bez vozača) metro u gradu Dubai i Emiratu Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Historija[uredi | uredi kod]

Dubaijski metro zasad ima dvije linije Crvenu i Zelenu, a planira se izgraditi još tri. Ove prve dvije linije svojim većim dijelom idu kao nadzemne željeznice po vlastitim vijaduktima, osim u najužem centu grada gdje su ukopane. Svi vlakovi i stanice Dubaijskog metroa su klimatizirani, tako da je u njemu puno ugodnije nego izvan njega.

Prva je puštena u promet Crvena linija sa 10 stanica, u septembru 2009. tako je Dubai postao prvi grad u zaljevskoj regiji sa metro linijom.[1]

Karta Dubajskog metroa

U prva dva dana rada njom se provozalo više od 110 000 stanovnika, a to bilo skoro 10 % svog stanovništva Dubaja. A od septembra 2009. do februara 2010. prevezlo se 10 milijuna putnika. Izgradnja novih 18 stanica na Crvenoj liniji i još 18 na Zelenoj liniji, počela je u februaru 2010. a do aprila 2010. bilo je gotovo svih 29 stanica Crvene linije.

Stanica Dubajskog metroa Ibn Batuta

Nakon dosta otezanja u martu 2011. otvorena je posljednja stanica Crvene linije Džabal-Ali na granici sa Emiratom Abu Dabi. Posljednje dvije stanice Zelene linije, otvorene su u martu 2014.

Dubajski metro sa svojih 75 km, na obje linije - ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža potpuno automatizirana metro linija na svijetu.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dubai (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 22. 09. 2014. 
  2. Dubai in Guinness for longest driverless metro (engleski). Khaleej Times. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-28. Pristupljeno 22. 09. 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]