Dubajski metro

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dubajski metro
Kompozicija Dubajskog metroa prolazi vijadukt
Kompozicija Dubajskog metroa prolazi vijadukt
Mjesto Dubai
Država  Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubajski metro (arapski: مترو دبي) je potpuno automatiziran (bez vozača) metro u gradu Dubai i Emiratu Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Dubaijski metro zasad ima dvije linije Crvenu i Zelenu, a planira se izgraditi još tri. Ove prve dvije linije svojim većim dijelom idu kao nadzemne željeznice po vlastitim vijaduktima, osim u najužem centu grada gdje su ukopane. Svi vlakovi i stanice Dubaijskog metroa su klimatizirani, tako da je u njemu puno ugodnije nego izvan njega.

Prva je puštena u promet Crvena linija sa 10 stanica, u septembru 2009. tako je Dubai postao prvi grad u zaljevskoj regiji sa metro linijom.[1]

Karta Dubajskog metroa

U prva dva dana rada njom se provozalo više od 110 000 stanovnika, a to bilo skoro 10 % svog stanovništva Dubaja. A od septembra 2009. do februara 2010. prevezlo se 10 milijuna putnika. Izgradnja novih 18 stanica na Crvenoj liniji i još 18 na Zelenoj liniji, počela je u februaru 2010. a do aprila 2010. bilo je gotovo svih 29 stanica Crvene linije.

Stanica Dubajskog metroa Ibn Batuta

Nakon dosta otezanja u martu 2011. otvorena je posljednja stanica Crvene linije Džabal-Ali na granici sa Emiratom Abu Dabi. Posljednje dvije stanice Zelene linije, otvorene su u martu 2014.

Dubajski metro sa svojih 75 km, na obje linije - ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najduža potpuno automatizirana metro linija na svijetu.[2]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]