Dušica Spasić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ne poistovećivati sa voditeljkom Radio-televizije Srbije.
Dušica Spasić
Nema slobodne slike
Rođen/a 1951.
24. mart 1972. (dob: 20–21)
Umro/la Beograd, SR Srbija, SFR Jugoslavija
Uzrok smrti velike boginje
Zanimanje bolničarka
Poznat/a po žrtva epidemije velikih boginja

Dušica Spasić (19511972) bila je srpska medicinska sestra, poznata po tome što je umrla od variole vere, zarazivši se prilikom epidemije te bolesti. Radila je na traumatološkom odeljenju Prve hirurške klinike, a zarazila se negujući hadžiju obolelog od ove opasne bolesti.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Dušica Spasić nije bila vakcinisana te se smatra kako je fatalni ishod nakon zaraze je neminovan. Variola vera se tada smatrala iskorenjenom bolešću i samo zahvaljujći akademiku Kosti Todoroviću koji je u I svetskom ratu video boginje -iste su tek posle više dana prepoznate.

Umrla je 24. marta, a sahranjena je tajno, na kraju resničkog groblja, u beogradskom predgrađu u kojem je živela. Na ovu medicinsku sestru danas podseća ulica sa njenim imenom u Resniku i bista u holu klinike u kojoj je radila.

Goran Marković, je 1982. godine, sa mnogo umetničke slobode, snimio film Variola vera. U filmu se pojavljuje lik sestre Slavice (koga glumi Vladica Milosavljević) koji je kasnije postao predmetom kritika s obzirom da navodno blati uspomenu na lik stvarne bolničarke.

Nagrada[uredi - уреди | uredi izvor]

Mnogo godina kasnije, 2004. godine, udruženje medicinskih sestara i tehničara Sestrinstvo i časopis Viva ustanovili su nagradu Dušica Spasić, kojom se pohvaljuje rad medicinskih sestara sa bolesnicima. Prema njihovim rečima, nagrada je ustanovljena i zbog toga što je film koji je kasnije snimljen, uprljao njenu ličnost i naneo još veću tugu njenim najbližima zbog toga što je ne prikazuje onakvu kakva znaju da je bila, pa se ovom nagradom i rehabilituje lik ove požrtvovane i humane žene.[1]

Dobitnice nagrade[uredi - уреди | uredi izvor]

Statueta Dušice Spasić, veličine 20 cm urađena u bronzi, dodeljuje se uvek 24. marta.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]