Душан Колар

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dušan Kolar)
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Doc. dr Душан Колар, рођен 1966. године у Осијеку, психијатар и психотерапеут, из Београда. Тренутно живи и ради у Канади као лекар и  професор психијатрије.

Школовање[uredi - уреди | uredi izvor]

Завршио је Медицински факултет у Београду 1991, специјализацију психијатрије и докторирао на Београдском универзитету. Школовао се у области психоаналитичке психотерапије одраслих, као и когнитивно-бихејвиоралне терапије. Завршио је двогодишње постдокторске студије у Канади (МcGill University, Montreal), а имао и краће усавршавање на субспецијалистичком нивоу на Колумбија Универзитету у Њујорку (New York State Psychiatric Institute).

Стручни рад[uredi - уреди | uredi izvor]

Бави се пре свега анксиозним и фобичним поремећајима,афективним поремећајима, са ADHD, развојним континуитетом психопатологије, питањима коморбидитета психијатријских поремећаја и класификацијом менталних поремећаја, а на терапијском плану комбинованом фармакотерапијом и психотерапијом, односом између когнитивно-бихејвиоралне терапије и психодинамички оријентисаних психотерапија, као и питањима из домена интегративне психотерапије.

Дела[uredi - уреди | uredi izvor]

Написао је монографију "Савремена терапија стања страха" (2004), уџбеник "Ментална хигијена" (издања 2003, 2005. и 2008; уџбеник Универзитета у Београду) у коауторству, десетак поглавља у књигама и наставним текстовима из психијатрије и психотерапије, као и низ стручних радова у домаћим и иностраним часописима.