Dsungaripterus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dsungaripterus
Dsungaripterus weii 01.jpg
Restaurirani skelet
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Red: Pterosauria
Natporodica: Dsungaripteroidea
Porodica: Dsungaripteridae
Rod: Dsungaripterus
Young, 1964
Vrsta: D. weii
Dvojni naziv
Dsungaripterus weii
Young, 1964

Dsungaripterus je bio rod pterosaura sa prosječnim rasponom krila od 3 metra.[1] Tokom rane krede nastanjivao je područje današnje Kine, gdje je pronađen u slivu rijeke Junggar.

Otkriće i vrste[uredi - уреди | uredi kôd]

Fosilna lubanja u Paleozoološkom muzeju Kine
Umjetnički prikaz

Yang Zhongjian je 1964. dao naziv rodu Dsungaripterus. Naziv roda kombinira upućivanje na sliv rijeke Junggar sa latiniziranim grčkim pteron, što znači "krilo". Nomenklaturni tip je Dsungaripterus weii, a naziv vrste dat mu je u čast paleontologa C.M. Weia iz Paleontološkog odjela Instituta za nauku Biroa za naftu u Xinjiangu. Holotip je IVPP No. V-2776, nepotpuna lubanja i skelet. Od 1973. je pronađeno više materijala, uključujući i gotovo potpune lubanje.

Peter Galton je 1980. preimenovao Pterodactylus brancai (Reck 1931), formu iz jedne kasnojurske afričke formacije, u Dsungaripterus brancai, ali se ta identifikacija sada obično odbacuje. Natasha Bakhurina je 1982. imenovala novu vrstu, Dsungaripterus parvus, na osnovu manjeg skeleta iz Mongolije. Ona je kasnije preimenovana u "Phobetor", zauzet naziv, a 2009. se pokazalo da je identična rodu Noripterus. U Koreji je 2002. prijavljena jedna kost krila roda Dsungaripterus.

Izgled[uredi - уреди | uredi kôd]

Dsungaripterus weii je imao raspon krila od 3 do 3,5 metra. Lubanja, duga 40 do 50 cm, imala je nisku koštanu krestu, koja se protezala od osnove lubanje do polovine kljuna. Glava i vrat Dsungaripterusa zajedno su imali dužinu od gotovo jednog metra. Njegova najupadljivija osobina bile su njegove duge i uske čeljusi zakrivljene prema gore, sa šiljastim vrhom, zbog čega su podsjećale na pincetu. Nije imao zube u prednjem dijelu čeljusti, kojima se vjerojatno služio za uklanjanje školjki i crva iz pukotina u kamenu i/ili pješčanih, muljevitih plaža koje je nastanjivao. U stražnjem dijelu čeljusti imao je zdepaste, ravne zube, prilagođene drobljenju oklopa školjki.[1]

Filogenija[uredi - уреди | uredi kôd]

Restauracija skeleta

Yang klasificira Dsungaripterusa kao pripadnika Dsungaripteridae. Dolje je kladogram koji prikazuje filogenetsku poziciju Dsungaripterusa unutar Neoazhdarchia prema Andres i Myers (2013).[2]

 Neoazhdarchia 

 Thalassodromidae 

Thalassodromeus sethi
Tupuxuara leonardiiTupuxuara longicristatus
 Dsungaripteridae 


Domeykodactylus ceciliaeDsungaripterus weii

Noripterus complicidensNoripterus parvus


 Chaoyangopteridae 

Eoazhdarcho liaoxiensis
Shenzhoupterus chaoyangensis
Chaoyangopterus zhangiJidapterus edentusRadiodactylus langstoni


 Azhdarchidae 

Azhdarcho lancicollis
TMM 42489
Zhejiangopterus linhaiensis
Arambourgiania philadelphiaeQuetzalcoatlus northropiQuetzalcoatlus sp.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Palmer, D., ur. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. str. 105. ISBN 1-84028-152-9. 
  2. DOI:10.1017/S1755691013000303
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand