Druzila (sestra Kaligule)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o sestri rimskog cara Kaligule. Za Kaligulinu istoimenu kćer v. Julia Drusilla. Za osobe sa sličnim imenom v. Drusilla (ime).[1]

Julija Druzila (klasični latinski: IVLIA•DRVSILLA[2]) (16. septembar 16 – 10. jun 38) bila je rimska plemkinja iz Julijevsko-Klaudijevske dinastije, poznata kao mlađa sestra, a prema nekim antičkim izvorima i incestuozna ljubavnica, cara Kaligule.

Bila je kćer vojskovođe Germanika i njegove supruge Agripine Starije. Rodila se u Abitarvumu (današnji Koblenz u Njemačkoj). Kada joj je tri godine kasnije umro otac, brigu o njoj je, uz majku, preuzela rođaka Antonija Mlađa. Godine 33. se udala za Lucija Kasija Longina, jednog od prijatelja cara Tiberija.

Nedugo nakon što joj je brat preuzeo vlast godine 37. naredio je razvod od njenog muža. Tada se preudala za , Marka Emilija Lepida.[3] Iste godine se Kaligula razbolio te je u svojoj oporuci nju imenovao nasljednikom, a što je predstavljalo presedan. Oporuka je predviđala da muž služi kao regent. Kaligula se oporavio, ali je sljedeće godine Druzila umrla. Kaligula joj je organizirao veličanstven pogreb, proglasivši je "Sve-božicom" (Panthea) i tugujući na način koji je suvremenicima odao dojam udovca umjesto nečijeg brata.

Neobična naklonost koju je Kaligula iskazivao Druzili je kasnije rimske historičare nagnala da počnu tvrditi kako su ona i brat bili u incestuoznoj vezi. Dio modernih historičara prema takvim tvrdnjama iskazuju skepsu, smatrajući kako je u pitanju ili pogrešno tumačenje tadašnjih običaja sa stolom, odnosno Druzilino sjedenje na mjestu rezerviranom za carsku suprugu u trenutku kada je Kaligula još uvijek bio neženja. [4]

Druzila je umrla od groznice, odnosno najvjerojatnije uslijed epidemije neke od zaraznih bolesti koje su, prema antičkim izvorima, te godine harale Rimom. Kada se oženio za Cezoniju, Kaligula je svoju kćer nazvao Julija Druzila u čast pokojne sestre. Marko Lepid je, pak, započeo ljubavnu vezu s Druzilinom sestrom Livilom, što je Kaligulu toliko razbjesnilo da ju je dao pogubiti.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

Lik Druzile se relativno često pojavljuje u književnim i drugim djelima s radnjom smještenom u Kaligulino doba, s time da se navodi o incestu uzimaju kao činjenica, odnosno kao ilustracija Kaligulinog ludila, odnosno razvrata i izopačenosti za koji se vezuje taj period rimske historije.

U romanu Ja Klaudije Roberta Gravesa Druzila nosi Kaligulino dijete i potom umire nakon što joj je poludjeli brat, nastojeći rekonstruirati rođenje Atene, izrezao utrobu te potom izvadio i pojeo dijete. U istoimenoj TV-seriji njen lik je tumačila Beth Morris.

U kontroverznom filmu Kaligula iz 1979. godine njen lik tumači Teresa Ann Savoy. U lažnom traileru za remake istog filma iz 2005. godine Druzilu je tumačila Milla Jovovich.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. „Drusilla.net”. Arhivirano iz originala na datum 2014-12-17. Pristupljeno 2021-09-28. 
  2. E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a. (edd.), Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III (PIR), Berlin, 1933 - I 664
  3. Cassius Dio, 59.11.1
  4. Susan Wood, Diva Drusilla Panthea and the Sisters of Caligula, American Journal of Archaeology, Vol. 99, No. 3 (Jul., 1995), pp. 457-482

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]