Drugi robovski rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Drugi ustanak robova bio je neuspešna pobuna robova koja se desila između 104. i 100. godine pre n. e. na Siciliji u doba Rimske republike.

Konzul Gaj Marije je regrutovao ljude u Cisalpskoj Galiji za rat u Kimbriji. Zatražio je pomoć od Nikomeda, kralja Bitinije. Dodatne trupe međutim nisu bile obezbeđene zbog optužbe da su rimski sakupljači poreza pretvarali u robove slobodne ljude koji nisu mogli da plate. Marije je objavio dekret po kome svi saveznički slobodnjaci moraju biti pušteni na slobodu ako su se nalazili u rimskom ropstvu.

Oko 800 robova je bilo pušteno sa Sicilije. Ti robovi su međutim podbunili druge i nagovorili ih da napuste svoje gospodare i oslobode se. Ustanak je izbio kad je guverner naredio da se vrate. Rob po imenu Salvije sledio je stope Evnusa, te je bio izabran za vođu ovog ustanka. Uzeo je ime Trifon, po Diodosu Trifonu, seleukidskom vladaru.

Trifonova vojska je brojala hiljade izvežbanih i dobro opremljenih robova i podrazumevala je 2.000 konjanika i 20.000 pešaka. Rimski konzul Manije Akvilije uspeo je da uguši ustanak nakon velikog napora. To je bio drugi u seriji ustanaka robova u Rimskoj republici.