Drugi korejsko-kitanski rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Drugi korejsko-kitanski rat
Segment korejsko-kitanskih ratov
Datum 1010-1011
Lokacija sjever Korejskog poluotoka
Casus belli Gang Joov coup d´tat
Ishod kitanska pobjedan
Sukobljene strane
Dinastija Goryeo (Koreja) Dinastija Liao, Kitani
Komandanti i vođe
Gang Jo
Yang Gyu
Kim Suk-heung
Ha Gong-jin
car Shengzong
Snage
nepoznato 400.000 ljudi
Žrtve i gubici
nepoznato 23.000 ljudi

Drugi korejsko-kitanski rat se odigrao od 1010. do 1011. između korejske države/dinastije Goryeo na jednoj, te Kitanskog Carstva pod dinastijom Liao na drugoj strani. Predstavljao je drugi od tri korejsko-kitanska rata.

Razlog za izbijanje neprijateljstava je bila izgradnja tzv. šest garnizona na rijeci Yalu, odnosno tadašnjoj granici Goreyoa i Kitanskog Carstva, nakon kojih je država Goryeo vodila na dvoru kineske dinastije Song. Kitanski Shenzong se zbog smatrao ugroženim te je državi Goryeo poslao ultimatum kojim je tražio da mu se preda "šest garnizona". Korejski car je to odbio, ali je do kitanske invazije došlo tek nakon što je korejski car Mokjong ubijen u puču koga je ogranizirao general Gang Jo. Shenzong je to iskoristio kao povod za pohod kojim se nastojalo "osvetiti legitimnog cara" i "zavesti red i mir".

Usprkos ogromne brojčane nadmoći, Kitani su dva puta odbijeni iz Koreje uz teške gubitke. Treći put je, međutim, njihov otpor slomljen. Gang Jo je zarobljen i pogubljen. Kitanska vojska je nastavila napredovati duboko na jug, pa je uspjela spaliti i opljačkati korejsku prijestolnicu u današnjem Kaesongu. Međutim, duge logističke linije i iscrpljenost trupa su Kitane natjerale, da usprkos vojničke pobjede, odustaju od daljeg prodora te se vrate na sjever.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]