Druga bitka kod Tape

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Druga bitka kod Tape
Segment Dačkih ratova
Datum 101
Lokacija današnja Transilvanija, Rumunjska
Ishod rimska pobjeda
Sukobljene strane
Dacija Rimsko Carstvo
Komandanti i vođe
Decebalus Trajan
Snage
nepoznata 9-13 legija
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznati

Bitka kod Tape se godine 101. odigrala za vrijeme prvog od dva pohoda rimskog cara Trajana na Daciju i u njoj je Trajan ostvario pobjedu nad dačkim kraljem Decebalom, iako je pohod, uglavnom zbog logističkih poteškoća, uspješno okončan tek sljedeće godine.

Uvod[uredi | uredi kod]

Iako je na kraju prethodnog rata sa Rimljanima 88/89. formalno prihvatio rimsko sizerenstvo, Decebal se, zbog više nego izdašnih mirovnih uvjeta imao razloga smatrati pobjednikom, Zbog toga se prema Rimljanima odnosio sa nedostatkom poštovanja, a izdašna financijska i tehnička sredstva koja su mu Rimljani slali kako bi Dacija kao svojevrsni tampon štitila Carstvo od barbara je trošio za utvrđivanje dačkih gradova i pripremanje novog rata sa Rimom. Zbog toga je car Trajan odmah nakon dolaska na vlast započeo pripreme za novi pohod. U tu svrhu je devet legija već stacioniranih na Dunavu pojačao s dvije dovedene s drugih dijelova Carstva - Legio XI Gemina i Legio XI Claudia - a formirao je još dvije nove Legio II Trajana Fortis i Legio XXX Ulpia Victor. Tako skupljena vojska kod Viminaciuma prešla Dunav i počela postepeno napredovati u dubinu dačke teritorije.

Bitka[uredi | uredi kod]

Dačani su se Rimljanima suprostavili kod Tape, istog mjesta gdje su 86/87. Rimljanima nanijeli katastrofalni poraz, odnosno vodili neodlučnu bitku godinu dana kasnije. Antički izvori navode da su Dačani tamo pružali žestok otpor, ali da je bitku odlučilo iznenadno izbijanje oluje. Dačani su to shvatili kao znak nezadovoljstva bogova, te su se povukli s bojišta.

Posljedice[uredi | uredi kod]

Trajan, međutim, nije mogao iskoristiti pobjedu, odnosno opsjesti dačku prijestolnicu Sarmizegetusu zbog dolaska zime i logističkih problema. Zbog toga odlučio čekati proljeće 102. To je Decebalu dalo priliku da organizira pohod na rimsku Mezija|Meziju, a što je dovelo do nove, ovaj put odlučujuće bitke kod Adamclisija.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]