Društvo Hrvatska žena Baranja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir (skraćeno "Hrvatska žena") upisano je u službeni Registar udruga Republike Hrvatske 14. septembra 2000. godine sa sjedištem u Belom Manastiru (Baranja), Trg slobode 2. Djeluje od 1997. godine.

U programu rada ima: iniciranje i organiziranje samostalnih izložbi ručnih radova ("Iz sanduka naših baka", "Vinova loza u narodnom rukotvorstvu"...); okupljanje žena; učestvovanje u pjevačkom zboru; čuvanje tradicije narodnog veza; bavljenje vezenjem, kukičanjem, pletenjem te izradom suvenira na starom domaćem platnu...

Od 1997. godine članice društva učestvovale su u mnogim humanitarnim akcijama, napravile su na svojim druženjima puno ručnih radova, izlažući iz po Baranji na kulturnim manifestacijama, a građanima su najvidljivija njihova uređivanja i ukrašavanja gradskih izložbenih prostora. Svoje rukotvorine stalno izlažu na više mjesta u Belom Manastiru, često pretvarajući zapuštene zgrade u izložbene prostore.

Društvo "Hrvatska žena" redoviti je učesnik Jeseni u Baranji. U partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza učestvovalo je u projektu "Baranjski motivi", s ciljem da se izrade baranjski suveniri s hrvatskim, srpskim i mađarskim motivima, tj. s motivima tri većinska naroda koji žive u Baranji.

Krajem 2008. godine obilježena je desetogodišnjica rada. Tom je prilikom predsjednica društva Marija Keler podijelila članicama 135 zahvalnica.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]