Drava Bike Tour

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Drava Bike Tour ( engl.: Dravska biciklistička tura), biciklistička turistička staza koja bi južnom stranom rijeke Drave povezala most kod Belišća s mostom kod Donjeg Miholjca, i koja bi išla kroz Belišće, Gat i Črnkovce, a potom bi mostom kod Donjeg Miholjca ušla u Mađarsku i išla sjeverno od Drave i ponovo ušla u Hrvatsku kod Baranjskog Petrovog Sela, a dalje bi prolazila kroz zapadnu Baranju do belišćanskog mosta. Time bi se stvorio krug duljine 45 km koji bi uveliko pridonio razvoju turizma (avanturističkog, ekološkog, seoskog, vjerskog, lovnog i ribolovnog) u svim spomenutim gradovima i naseljima. Uz biciklističku stazu biće obilježene prirodne ljepote, sakralni objekti te objekti kulturne i povijesne baštine. Staza će postati dio međunarodnih biciklističkih staza uz rijeku Dravu.

Projekt gradnje takve biciklističke staze vrijedan 300.000 eura, čiji je nositelj Grad Belišće u partnerstvu s Gradom Donjim Miholjcem, hrvatskim općinama Petlovac i Marijanci, mađarskom općinom Beremend, mađarskom Agencijom za razvoj Južnog Zadunavlja te Ekonomskim fakultetom u Osijeku, Osječko-baranjskom županijom, Poduzetničkim centrom Belišće i turističkim zajednicama Belišća i Donjeg Miholjca, nominiran je za financiranje iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Grad Belišće već ima građevinsku dozvolu za biciklističku stazu projektne vrijednosti 1.000.000 kuna koja bi povezivala Beli Manastir s Belišćem, Valpovom i Bistrincima. No njena gradnja nije počela jer postoje očekivanja da će taj projekt biti uključen u projekt Drava Bike Tour, kao i biciklistička staza od belišćanskog mosta do spomenika 107. brigade u Baranji.

Dio staze od Belišća do Bistrinaca duljine 945,5 m biće asfaltiran, a svečano otvorenje radova na tom dijelu održano je u novembru 2007. godine u Bistrincima.

Izvor[uredi | uredi kod]

  • Marina Šimunda: "Drava Bike Tour...", Dom Valpovo-Belišće, II, 140, 1 - Valpovo - Belišće, 7-9. X. 2006.
  • Adelina Janić: "Baranja će imati još jednu biciklističk stazu : Drava Bike Tour za baranjske avanturiste!", Slavonski dom : 3. izdanje : Baranja, III, 380, 13 - Beli Manastir, 26. II. 2008.