Dragutin Antun Parčić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dragutin Antun Parčić
Nema slobodne slike
Rođen/a Antun Parčić
26. maj 1832. (1832-05-26)
Vrbnik, Krk, Kraljevina Ilirija
Umro/la 25. decembar 1902. (dob: 70)
Rim, Kraljevina Italija
Zanimanje filolog, lingvist, profesor
Vjeroispovijest rimokatoličanstvo

Dragutin Antun Parčić (Vrbnik na Krku, 26. 5. 1832. – Rim, 25. 12. 1902), hrvatski filolog.

Bio je profesor u Zadru i kanonik Hrvatskog zavoda Sv. Jeronima u Rimu. Napisao je gramatiku srpskohrvatskog jezika na italijanskom Grammatica della lingua slava (Illirica), sastavio je Rječnik hrvatsko-italijanski (Vocabolario croato-italiano) i Rječnik italijansko-slovinski. Priredio je novo izdanje glagoljskog Misala i početnicu za čitanje glagoljskih slova s osnovama staroslavenske gramtike Mali azbukvar za pravilno i jednolično čitanje glagoljice u novih crkvenih knjigah. Njegova lingvistička djela 1877. prevedena su na francuski od strane Jean-Baptistea Feuvriera (Grammaire de la langue serbo-croate). Parčić je bio svestran, bavio se botanikom, astronomijom, fotografijom, itd. Jedan je od pionira fotografije na Balkanu i autor jedne od najstarijih fotografija Sunca na svijetu. Riječ je o triptihu pomrčine Sunca snimljenom u tehnici dagerotipiji na staru godinu 1861. godine u Zadru.

Opus[uredi - уреди | uredi izvor]

Nepotpuna lista:

  • Rječnik italijansko-slovinski. Na spor. nasl. str. Vocabolario italiano-slavo (illirico), Braća Battara, Zadar, 1868, 1145 str.
  • Vocabolario slavo-italiano / compilato per cura di Carlo A. Parčić. Stvarni nasl. na spor. nasl. str. Rječnik slovinsko - italijanski, Fratelli Battara, Zadar, 1874, 1058 str.
  • Vocabolario croato-italiano / compilato per cura di Carlo A. Parčić, Na spor. nasl. str.: Rječnik hrvatsko-italijanski, 3a ed. corretta ed aumentata, Tipografia editrice Narodni list, Zadar, 1901, 1237 str.