Dragove

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dragove
Dragove na karti Hrvatske
Dragove
Dragove
Dragove na karti Hrvatske
Županija Zadarska
Općina/Grad Sali
Geografske koordinate
 - z. š. 44.11 N
 - z. d. 14.93 E


Dragove je naselje na sjeveroistočnom dijelu Dugog otoka, 4 km jugoistočno od Božave i 9 km sjeverozapadno od mjesta i trajektne luke Brbinj. Nalazi se na rubu manjeg ali plodnog polja, i udaljeno cca 400 m od uvale Bokašin. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi duž cijelog otoka.

Ispred sjeveroistočne obale otočići su Tatišnjak, Veliki Planatak i Mali Planatak te Magarčić, a ispred jugozapadne obale niski je otočić Mežanj s pješčanom plažom Veli žal. Okolica je naseljena već u antičko doba (rimski ostaci podno brežuljka Dumbovice), hrvatsko se naselje spominje u pisanim spomenicima od 14. stoljeća. Ovdje je imala posjede zadarska obitelj Drago, a u 15. stoljeću otkupila ih je zadarska obitelj Salomoni. Župna crkva sv. Leonarda sagrađena je u 12./13. stoljeću. Na istaknutu položaju, odakle se pruža lijep pogled na okolicu, crkvica je Gospe od Dumbovice koja se spominje od 15. stoljeća. Na blagdane Velike i Male Gospe rado je posjećena od hodočasnika sa šireg područja zadarske nadbiskupije.


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Dragove treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.