Dragon Ball Z

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zmajeva Kugla Z na japanskom (Doragon Bōru Zetto) je nastavak popularne anima serije Zmajeva Kugla. Zmajeva Kugla Z je identična adaptacija drugog (i mnogo dužeg) dela mange Zmajeva kugla koju je napisao i nacrtao japanski crtač mangi Akira Torijama. Ova anima serija prikazuje likove, situacije i neke priče koje nisu prisutne u originalnoj mangi. Zbog toga veliki broj fanova nije priznao ovu seriju kao nastavak originalne Zmajeve Kugle.

Serija prati avanture odraslog Sajanca Son Gokua, koji zajedno sa svojim prijateljima, brani planetu Zemlju od raznih vrsta neprijatelja. Dok originalna serija Zmajeva Kugla prati Gokua od detinjstva do odrastanja, Zmajeva Kugla Z prati njega kao odraslog čoveka, a u isto vreme prati i odrastanje njegovog sina, Gohana. Razlika u odnosu na originalnu seriju je sve primetljivija kasnije u seriji kada ona dobija mnogo dramatičniji ton.

Anima je prvi put prikazana u Japanu 18. Aprila, 1989 (na Fudži TV-u) u sedam časova i završila se 31. Januara, 1996. U SAD-u serija je prikazivana između 1996 i 2003, ali ne uvek na istoj televiziji i sa istim prevodima teksta. Serija je prikazivana u Ujedinjenom Kraljevstvu na Kartun Netvorku, sa istim problemima u prevodu teksta. Serija je počela 6 Marta, 2000 i trajala je do 2002, sa Majin Bu sagom koja je prikazana na CNX-u dok su Fjužn i Kid Bu saga bile prikazane na istom programu koji je promenio naziv u „Tunami“. Serija je zavrsila prikazivanje u Ujedinjenom Kraljevstvu 28 Februara, 2003. Kada se serija završila ponovo se prikazaivala svakog dana na Tunamiju koji je ponovo promenio ime u Kartun Netvork TOO.

Posle Zmajeve Kugle Z, priča o Son Goku-u i njegovim prijateljima nastavljena je u anima seriji Zmajeva Kugla GT. Ova serija nije zasnovana na originalnoj mangi koju je napisao Akira Torijama.

Akira Torijama je kasnije napravio humorističku parodiju na ovaj serijal pod nazivom Neko Majin Z (neki likovi iz Zmajeve Kugle Z su se nekoliko puta pojavljivali u ovoj parodiji), ali ova manga je napravljena kao parodija, a ne kao nastavak originalne mange.

Popularnost[uredi | uredi kod]

Popularnost Zmajeve Kugle Z je ogromna. Posle vise od 15 godina, serijal je stekao ogromnu popularnost među decom i odraslima u celom svetu. To je najviše zbog toga što serija ima veoma reprezentativan prikaz pobede dobra nad zlom, pobede ljubavi nad mržnjom, značaj porodice i prijatelja kao i upornu strast za ostvarivanjem ciljeva. Serija sadrži veoma visok nivo naučne fantastike, i istice se tuča među likovima-sto je doprinelo ogromnoj popularnosti među adolescentima koji su uz nju odrasli.

Zmajeva Kugla Z takođe igra veliku ulogu u doprinošenju popularnosti anima u zapadnjačkoj kulturi. Iako su prve dve sezone 1996 godine prikazivane na različitim kanalima u SAD-u, 31 Avgusta, 1998 Kartun Netvork je počeo da prikazuje šou u Tunamijevom delu za akciono-orijentisane serijale. Tunami je ovaj šou proglasio za Najbolji akcioni crtani film svih vremena. Ovaj crtani je podigao popularnost Tunamija, ali ne znajući uradio i mnogo više od toga. Nova popularnost Zmajeve Kugle Z doprinela je velikom interesovanju za Japanske crtane filmove u očima zapadne omladine, što je dovelo zapadnjačku industriju anima na nove visine.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]