Precious (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dragocena)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Precious
Kino-poster
RežijaLee Daniels
Producent
ScenarioGeoffrey S. Fletcher
PredložakPush; autor:
Sapphire
Uloge
MuzikaMario Grigorov
Fotografija
MontažaJoe Klotz
Studio
DistribucijaLionsgate
Datum(i) premijere
15. 1. 2009 (2009-01-15) (Sundance)
6. 11. 2009 (2009-11-06) (SAD)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet10 mil. $ [1]
Bruto prihod62,881.147 $[1]

Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire, skraćeno Precious, je američki igrani film snimljen 2009. u režiji Lija Danijelsa. Predstavlja filmsku adaptaciju romana Push američke književnice Sefajr.

Američku premijeru je imao na Festivalu Sandens, a evropsku na Kanskom filmskom festivalu 2009. godine. Opra Vinfri je bila promoter filma. Mo‘Nik je nagrađena Oskarom za najbolju sporednu, dok je Gaborej Sidibe izgubila u kategoriji za najbolju glavnu glumicu. Ovo je prvi film u njenoj karijeri.

U Srbiji je distribuiran pod naslovom Dragocena.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film je smešten u 1987, u Harlem. Šesnaestogodišnja Klaris je nepismena, gojazna i često silovana od strane svog oca. Sada čeka njegovo drugo dete i trpi fizičko i emocionalno zlostavljanje od majke koja živi od socijalne pomoći u minimalnim životnim uslovima. Međutim, uz pomoć posvećene profesorke i socijalne radnice, Klaris će delimično prevazići probleme u kojima se nalazi, i utehu i samopouzdanje pronaći u svom detetu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Gaborej Sidibe Klaris „Precious“ Džons
Mo‘Nik Meri Li Džonston
Pola Peton gđa. Blu Rejn
Maraja Keri gđa. Vejs
Leni Kravic Džon Makfejden
Šeri Šeperd Kornrouz

Kritike[uredi | uredi kod]

„Dragocena“ je mračna i teška drama, a scene nasilja koje Klaris trpi od strane svoje majke su uznemirujuće. Pored glumačkih kategorija, drama je bila nominovana i za Oskar za najbolji film i Oskar za najboljeg reditelja. Piter Bredšo iz „The Guardian-a“ je film opisao kao „strašan i beskrajan košmar zlostavljanja“,[2] dok je Oven Glejberman iz Entertainment Weekly-ja za poslednju scenu filma rekao da je „potresna i istovremeno izaziva osećaj sažaljenja i terora“.[3]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]