Dragan Stojnić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dragan Stojnić
Nema slobodne slike

Dragan Stojnić (Beograd, 10. 11. 1937Beograd, 19. 3. 2003) jedan je od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih šansonjera.

Sadržaj/Садржај

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Živio je u Sarajevu, Banja Luci, Skoplju i Beogradu, gradovima koji su obilježili njega i njegovo muzičko stvaralaštvo, no gdje god da je došao u srcu je uvijek nosio pjesmu. Oduvijek je želio da postane pjevač, a na sceni je proveo skoro 40 godina. Studirao je francuski jezik, da bi kasnije ipak završio Višu turističku školu.

Stvaralaštvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Njegovi počeci se vezuju za tada čuveni sarajevski ansambl „Prijatelji“, a prvi veliki uspjeh postigao je 1964. godine pobjedom na festivalu u Kraljevu „Mikrofon je vaš“ sa pjesmom „Bila je tako lijepa“, tadašnjim evrovizijskim hitom, pjesmom predstavnicom Francuske 1963. godine. Sljedeće godine takođe dobija prvu nagradu na festivalu u Opatiji sa evergreenom „Zašto dolaziš samo sa kišom“. Poslije toga 1966. godine gostuje pariskoj Olmpiji, internacionalnom hramu muzike, a njegove ploče su počele da se prodaju u ogromnim tiražima.

Svoj najplodniji stvaralački period Dragan Stojnić je imao u Sarajevu, gdje je tokom 1960-ih snimio više francuskih šansona, a kroz prevode tekstova jugoslovenska publika je dobila priliku da upozna smisao i duh francuske šansone. Osim tekstova na francuskom jeziku, on je koristio i tekstove B. Stojadinovića i N. Vražalice. Uspješno je sarađivao sa sarajevskim orkestrom Esada Arnautalića koji je bio i aranžer više njegovih pjesama. Istih godina povremeno je nastupao i na jugoslovenskim festivalima zabavne muzike (Opatijski festival, Vaš šlager sezone, Beogradsko proleće), par puta je predstvaljao i Radioteleviziju Sarajevo na nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije, no sve u svemu Dragan Stojnić ipak nije bio festivalski pjevač.

1984. godine počeo je sa serijom tradicionalnih solističkih koncerata povodom 8. 3. u Beogradu, kojima je održavao neraskidivu vezu sa publikom. Održao je mnogobrojne koncerte i nastupe širom Jugoslavije, a zahvaljujući pjesmi obišao je i gotovo cijeli svijet. Bio je dugogodišnji saradnik PGP RTB-a, a 1998. godine dobio je nagradu „Zlatni Beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice Beograda. 1991. otpjevao je gotovo cjelokupni materijal za soundtrack filmaMoj brat Aleksa,“ koji govori o životnom djelu Alekse Šantića.

Hitovi[uredi - уреди | uredi izvor]

"Još juče" ,“Moj život”, “Ja to znam”, “Zasto dolaziš samo s kišom”, “Soliteri”, “Stare slike”, “Maestro i violina”, “Moj svet”, “La mere”, “La boheme”, “Jedna gitara, hiljadu snova”, “Bila je tako lijepa”, “Doviđenja ljubavi”, “Iluzija”, “Biće dana”, “Ide, ide život”, “Adagio”, “Još si tu”, “Barbara”, “Vino i gitare”, “Jedan čovek i jedna žena” i brojne druge.

Smrt[uredi - уреди | uredi izvor]

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih šansonjera umro je 19. 3. 2003. posle duge i teške bolesti u Gradskoj bolnici u Beogradu. Sahranjen je 21. 3. 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.