Dragan Petrovski

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dragan Petrovski na izložbi "Tragom ravnice" u Belom Manastiru 5. XII. 2009. godine

Dragan Petrovski (Šabac, 25. VIII. 1952. - Novi Sad, 14. II. 2010), slikar i likovni pedagog, nekad živio i radio u Belom Manastiru.

Životopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnovnu i Srednju medicinsku školu – odsjek zubnih tehničara - završio je u rodnom gradu, a Višu pedagošku školu završio je u Beogradu. Poslije diplomiranja upisao je Pedagoški fakultet u Rijeci, gdje je diplomirao u klasi Antona Depopea i stekao zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

Jedan dio života proživio je u Belom Manastiru i radio kao zubotehničar te likovni pedagog u belomanastirskoj osnovnoj i srednjoj školi. Do smrti radio je u Medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu.

Slikarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Uglavnom je radio slike u ulju. Njegove slike nalaze se na svim kontinentima. Imao je preko 150 grupnih i samostalnih izložbi. Izlagao je u Belom Manastiru, Dardi, Dortmundu, Minhenu, Mohaču, Novom Sadu, Osijeku, Šapcu, Šećerani, Štutgartu … Učesnik je mnogi likovnih kolonija i dobitnik više nagrada i priznanja.

Izložbe[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika "Mrkopalj"
Slika "Zeleno žito"

Tragom ravnice[uredi - уреди | uredi izvor]

Slikarska izložba "Tragom ravnice" bila je otvorena u predvorju Kina Beli Manastir od 5. XII. do 18. XII. 2009. godine u organizaciji Centra za kulturu Grada Belog Manastira. Na njoj je bilo izloženo 17 slika (od kojih su većina motivski vezane za Baranju); "Kopački rit", "Pogled sa Banske kose", "Dunavac", "Motiv sa rijeke, "Zeleno žito", "U magli", "Buket I", "Bulet II", "Buket III", "Voćnjak", "Motiv iz Kopačeva", "Čičak", "Motiv sa Dunavca", "Vrbe", "Puškaš", "Mrkopalj" i "Poplava".

Za izložbu je bio pripremljen katalog i pozivnica, a u lokalnim novinama (Slavonski dom, Glas Slavonije, zagrebačke Novosti) objavljeni su članci o izložbi.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Katalog izložbe slika "Tragom ravnice" (Centar za kulturu Grada Belog Manastira, prosinac 2009)
  • B(iljana) B(ekić): "Otvorena izložba Dragana Petrovskog", Slavonski dom, X, 1842, 12 – Osijek, 8. XII. 2009.
  • Z(oran) P(opović): "Petrovski ponovo u Baranji", "Novosti", X, 521, 29 - Zagreb, 11. XII. 2009.
  • Mirovna grupa Oaza: Likovna izložba "Tragom ravnice"
  • Z(oran) P(opović): "In memoriam: Dragan Petrovski (1952-2010) > Odlazak jednog od najboljih baranjskih slikara", "Novosti", XI, 532, 20 - Zagreb, 26. II. 2010.