Dracula (film, 1931)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dracula
RežijaTod Browning
Karl Freund
(van špice)
ProducentTod Browning
Carl Laemmle, Jr.
ScenarioGarrett Fort
PredložakDracula (roman ); autor: Bram Stoker
Dracula (drama); autori: Hamilton Deane & John L. Balderston
UlogeBela Lugosi
Helen Chandler
David Manners
Dwight Frye
Edward Van Sloan
FotografijaKarl Freund
MontažaMilton Carruth
Maurice Pivar
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
12. 2. 1931 (1931-02-12) (New York)
[1]
Trajanje85 min.[2] (izdanje u skladu s cenzorskim Kodeksom: 75 min.)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
mađarski
Budžet355.000 $[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Dracula's Daughter
Trailer

Dracula je američki crno-bijeli horor film snimljen 1931. u režiji Todda Browninga, poznat kao prva zvučna adaptacija znamenitog istoimenog romana Brama Stokera, kao i po tome što je tumačenjem naslovne uloge mađarski glumac Bela Lugosi postao velika filmska zvijezda i jedan od ikona Hollywooda 1930-ih.

Radnja relativno vjerno prati radnju romana i prikazuje kako transilvanijski vampir grof Drakula dolazi u London pod krinkom uglađenog plemića te gdje svojim hipnotičkim i drugim moćima izaziva kaos među pripadnicima tamošnjeg otmjenog društva, prije nego što ga uspije likvidirati Abraham Van Helsing (čiji lik tumači Edward Van Sloan).

Iza projekta je stajao studio Universal, odnosno producent Carl Laemmle, Jr., koji je, duboko impresioniran Murnauovim Nosferatuom, originalno namjeravao napraviti raskošni spektakl. Te je planove zaustavio dolazak zvučnog filma i Velika depresija zbog koje su se morali rezati troškovi; zato je kao predložak uzeta kazališna adaptacija Hamiltona Deanea i Johna L. Baldrestona, koja je postigla veliki uspjeh s Lugosijem u naslovnoj ulozi. Laemmle je režiju bio povjerio Todu Browningu, a naslovna je uloga bila namijenjena Lonu Chaneyu. Iako je Chaney umro od raka grla, Lugosi se morao mukotrpno boriti za ulogu. Sam Browning nije bio naročito zainteresiran za film, te je film dobrim dijelom režirao Karl Freund. Prilikom snimanja su se morali koristiti inovativni zvučni i drugi efekti, odnosno transformacija Drakule u šišmiša i obrnuto dočaravati primitivnim specijalnim efektima.

Usprkos svega, Dracula je postigao veliki uspjeh, koji se prije svega tumači izvrsnom Lugosijevom izvedbom. Universal je nakon toga odlučio snimati niz visokobudžetnih horor-filmova te je postepeno izgradio reputaciju studija specijaliziranog za ovaj žanr. Dracula se pokazao jednim od najuticajnijih filmova i zbog toga što je uspostavio neslužbeni "kanon" vampirske mitologije koji se održao do današnjih dana.

Kao i kod mnogih filmova u to vrijeme, istovremeno je snimljena i nijema verzija, odnosno specijalna verzija na španskom koju je režirao George Melford. Godine 1936. je snimljen nastavak pod naslovom Dracula's Daughter.

Uloge[uredi | uredi kod]

V. također[uredi | uredi kod]

  • Dracula (1979), ekranizacija iste drame Deanea/Balderstona

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu Sin42
  2. „Dracula”. The Film Daily (Volume 55) Jan-Jun 1931, February 15 Issue, Page 11. 
  3. Michael Brunas, John Brunas & Tom Weaver, Universal Horrors: The Studios Classic Films, 1931-46, McFarland, 1990 p11
  4. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu DVD

Vanjske veze[uredi | uredi kod]