Dora Ruždjak Podolski

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dora Ruždjak Podolski
Nema slobodne slike

Dora Ruždjak Podolski (Zagreb, 24. 8. 1971.) je hrvatska kazališna redateljica.

Završila je Školu za ritmiku i ples te klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Studirala je latinski i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1997. diplomirala kazališnu režiju i radiofoniju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Do sada je režirala 40 naslova, a među najdraža ostvarenja ubraja: Madama Butterfly (G. Puccini), Traviata (G. Verdi), Tragedija mozgova (J. P. Kamov), Lijepa Helena (J. Offenbach), Ježeva kućica (B. Ćopić), Chicago (Kander - Fosse - Ebb), Aida (Tim Rice - Elton John), Priča o vojaku (Stravinsky - Ramuz), "Ljepotica i zvijer" (Woolverton - Rice - Ashman), "La Boheme" (Puccini), "San ljetne noći" (Shakespeare). Režirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu i Osijeku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Gradskom kazalištu "Komedija", "Trešnji" i brojnim drugima diljem Hrvatske. 2002. godine postavlja operu "Nikola Šubić Zrinjski" u Missisauga Operi u Torontu, a 2007. "Chicago" u St.Petersburgu. Režirala je i dodjele Novinarske rock-nagrade "Crni mačak" (2000.) Hrvatske diskografske nagrade Porin (1999. i 2003.), Nagrade hrvatskog glumišta (2004.), te Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara (2005.)

Zajedno s redateljicom Frankom Perković osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER). Autorica je i zbirke pjesama "Šetač", za koju je nagrađena Nagradom "Goran" za mlade pjesnike. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za režiju mjuzikla "Chicago".

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]