Dominantan alel

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dominantan alel je takav oblik gena koji uvek ispoljava svoje dejstvo[1][2]:

Dominantni geni pokazuju dve veoma značajne osobine :

  • izražajnost (ekspresivnost) i
  • probojnost (penetrabilnost).

Određene osobine mogu se ispoljiti u različitom stepenu kod različitih jedinki koje imaju isti genotip. Tada se radi o različitoj izražajnosti dominantnih gena. Pojava razvijenog šestog prsta kod ljudi uslovljena je dominantnim alelom. Taj šesti prst može se kod različitih osoba ispoljiti u različitom stepenu : od naznake u vidu zadebljanja pa do skoro potpuno razvijenog prsta.

Dešava se da neki dominantni aleli, pod određenim uslovima životne sredine, ne dovode do ispoljavanja neke osobine kod određene grupe jedinki, dok se kod drugih jedinki istog genotipa ta osobina ispoljava. Dakle, ne »probijaju« se svi genotipovi u fenotipove. Procenat genotipova koji imaju očekivani fenotip naziva se probojnost. Probojnost se izražava procentom osoba kod kojih je osobina izražena u odnosu na ukupan broj osoba koje nose dominantan gen. Gen koji se uvek fenotipski izrazi ima potpunu probojnost tj. 100% (pr. geni za krvne grupe). Nepotpunu probojnost ima gen koji se npr. u čitavoj jednoj generaciji ne ispolji, da bi se ponovo ispoljio u narednoj generaciji (npr. roditelji nemaju šesti prst, a njihovi potomci imaju).

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „dominance”. Oxford Dictionaries Online. Oxford University Press. Arhivirano iz originala na datum 2016-07-24. Pristupljeno 14 May 2014. 
  2. „express”. Oxford Dictionaries Online. Oxford University Press. Arhivirano iz originala na datum 2014-05-28. Pristupljeno 14 May 2014. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]