Domet (informatika)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Domet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

U Informatici termin domet može da označava:

  1. Moguće vrednosti koje mogu da budu smeštene u promenljivoj.
  2. Gornju i donju granicu niza.
  3. Pomoćne iteratore.

Domet promenljivih[uredi | uredi kod]

Domet promenljivih su sve moguće vrednosti koje promenljiva može da ima. Ako je promenljiva ceo broj, njena vrednost mora da bude ceo broj, i domet obuhvata sve brojeve koji su u okviru njega(podrazumevajući najmanji i najveći). Na primer, domet označenog 16-bitnog celog broja promenljive su svi celi brojevi od −32,768 do +32,767.

Domet niza[uredi | uredi kod]

Kada je niz brojevno indeksiran, njegov domet je donja i gornja granica niza. U zavisnosti od okruženja, upozorenja, fatalnih greški ili neprevidivog ponašanja, desiće se da niz pristupi elementu izvan njegovog dometa. U nekim programskim jezicima, kao sto je C, nizovi imaju fiksi donji deo granice (nula) i sadržaće podatke na svakoj poziciji do gornje granice (tako će niz sa 5 elemanata imati opseg od 0 do 4). U drugim, kao sto je PHP, niz može imati rupe u kojima nije definisan nijedan element, a samim tim, niz sa dometom od 0 do 4 će imati do 5 elemetanata (a najmanje 2).

Domet kao pomoćni iterator[uredi | uredi kod]

Drugi smisao dometa u Računarstvu je iterator. Kada se definiše u ovom smislu, domet se definiše kao „par početak–krajiteratora upakovanih zajedno“.[1] Raspravljeno je [1] da "Dometi su superiorne apstrakcije" (u poređenju sa iteratorima) iz nekoliko razloga, uključujući i bolju sigurnost.

Posebno, takve domete podržavaju Boost C++ Libraries[2] i D standardna biblioteka.[3]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Alexandrescu, Andrei (6. 5. 2009.). „Iterators Must Go”. BoostCon 2009. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-09. Pristupljeno 29. 7. 2014. Šablon:Mrtva veza
  2. Boost.Range documentation
  3. D Phobos Runtime Library std.range module