Dollotroni

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dollotron)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dollotroni
Dollotroni
Dollotroni u stripu Teen Titans #15 (2016.)
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeBatman #666
(srpanj 2007.)
KreatoriGrant Morrison
Andy Kubert
Podatci iz priče
Vrstaljudi
DomGotham City
SavezniciProfessor Pyg

Dollotroni su fiktivni likovi koji se pojavljuju u stripovima kuće DC Comics, primarno u stripovima u Batmanu i njegovoj obitelji. Dollotroni su unakaženi eksperimenti superzlikovca Professora Pyga, zapravo obični ljudi koji su podvrgnuti Pygovom morbidnom procesu "usavršavanja" i pretvoreni u bezumne marionete isprana mozga. Točan proces pretvorbe u Dollotrone nikada nije jasno opisan, ali iz svega viđenog u stripovima, evidentno je kako Pyg koristi posebne maske koje potpuno umrtve njegove žrtve, a onda dalje provodi seriju bizarnih kirurških zahvata kako bi potpuno slomio svoje žrtve;[1] Pyg na taj postupak gleda kao na "usavršavanje", gdje od svojih žrtava pravi savršena stvorenja. Dollotroni se ponašaju kao lutke pod Pygovom kontrolom; ukoliko nemaju naredbu, stoje kao marionete, djeluju mrtvo, dok će svaku naredbu hazarderski izvršavati bez pogovora, makar ona uključivala i žrtvovanje. Iako rijetko, Dollotroni se mogu osloboditi Pygovog utjecaja, ali to su najčešće neuspjeli ili nedovršeni eksperimenti.[2] Dollotroni se jako rijetko pojavljuju bez Pyga, ali i ti su slučajevi bili povezani s nekom Pygovom pričom, tako da nikada nisu imali samostalno pojavljivanje; ukoliko se u stripu pojavljuju Dollotroni, Pyg je zasigurno povezan s pričom i negdje je u blizini.

Dollotroni su debitirali zajedno s Pygom u Kubertovoj futurističkoj priči Batman #666 (srpanj 2007.), gdje je jedan Dollotron napao Batmana.[3] Pyg je u ovoj iteracij bio mrtav, tako da geneza Dollotrona nije objašnjena. Kronološki najraniji nastup imali su u stripu Batman and Robin #1 (kolovoz 2009.), gdje je Pyg po prvi puta predstavljen u glavnom narativnom kontinuitetu.[1]

Izuzev stripova, Dollotroni su se pojavili i u igri Batman: Arkham Knight te u animiranom filmu Suicide Squad: Hell to Pay.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Batman and Robin #1 (kolovoz 2009.)
  2. Harley Quinn #43-44 (kolovoz 2018.)
  3. Batman #666 (srpanj 2007.)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]