Dolinske modrivrane

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dolinske modrivrane
Rollier Terrestre à courte queue.JPG
Brachypteracias leptosomus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Coraciiformes
Porodica: Brachypteraciidae
Bonaparte, 1854.
Sinonimi

Atelornithidae - Chenu i Des Murs, 1852.

Dolinske modrivrane ili pozemne modrivrane[1] (lat. Brachypteraciidae) su malena porodica ptica stanarica ograničenih na Madagaskar. U srodstvu su s vodomarima, pčelaricama i zlatovranama. Najviše podsjećaju na ove zadnje i neki autori ih smatraju potporodicom zlatovrana.

Opis[uredi - уреди | uredi izvor]

Dolinske ili pozemne modrivrane su velike kao vrane i građene kao zlatovrane, duge 25-49 cm.[2] Love i gmazove i velike kukce. Više su vezane za kopno od vrsta porodice zlatovrana, a to se ogleda na njihovim dužim nogama i kraćim i oblijim krilima.

Nisu veoma šarene kao zlatovrane i bljeđe izgledaju i imaju pruge ili točke po tijelu. Mnogo su povučenije i plašljivije od svojih srodnika i teško ih je zamjetiti u šumama.[2] Obično je njihovo glasanje jedino što odaje njihovu prisutnost.

Ove ptice se gnijezde u parovima u rupama u tlu koje iskopaju same, za razliku od zlatovrana koje se vrlo rijetko gnijezde u rupama, pa čak i tada ih uopće ne kopaju same.[2]

Sistematika[uredi - уреди | uredi izvor]

Analize mitohondrijske DNK su potvrdile sistematiku ove grupe, ali su naglasile da odvajanje roda Geobiastes u Brachypteracidae, kako je to rađeno od 1960-ih, treba povratiti na staro barem dok se ne nađu neki dokazi da zaista pripadaju ovdje (npr. fosilni ostaci). Trenutno ne postoje nikakvi fosili dolinskih modrivrana; fosili iz Europe koji potiču iz razdoblja eocena, isprva smatrani da su srodnici ove porodice, su se kasnije pokazali dosta različitim od njih. Do dan danas nema dokaza da su dolinske modrivrane ikada napustile Madagaskar.

Vrste[uredi - уреди | uredi izvor]

Postoji pet vrsta u četiri roda:

Porodica Brachypteraciidae

Drugi projekti[uredi - уреди | uredi izvor]

Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: dolinske modrivrane
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: dolinskim modrivranama

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb 2008. ISBN 978-953-6036-40-0
  2. 2,0 2,1 2,2 Forshaw, J. & Kemp, A. (1991). Forshaw, Joseph. ur. Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. str. 147. ISBN 1-85391-186-0.