Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osudy dobrého vojáka
Švejka za světové války
Korice
Njemačko izdanje knjige
Autor(i)Jaroslav Hašek
Naslov prijevodaDoživljaji dobrog vojnika
Švejka u svjetskom ratu
IlustratorJosef Lada
Država Češka
Jezikčeški jezik
Žanr(ovi)satira
IzdavačA. Synek
Datum izdanja1923.
Stranica512

Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu (češki Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) slavni je češki satirični roman iz 1923. pisca Jaroslava Hašeka u kojemu se ironizira i ismijava militarizam i imperijalizam tijekom Prvog svjetskog rata. Fiktivni junak Jozef Švejk postao je ikona u Češkom podneblju.

Uvod[uredi | uredi kod]

Autor Jaroslav Hašek je "Švejka" isprva zamislio kao ciklus od 6 romana, no umro je ne uspijevši dovršiti ni četvrti nastavak. Ipak, prva tri dijela romana, koja imaju i biografskih elemenata, postala su iznimno slavna. Isprva ga je književna kritika potpuno pokopala smatrajući ga jeftinom komedijom za šire mase, no čitatelji su bili zadovoljni identificirajući se sa nevinim i naivnim junakom koji pravi budalu od autoriteta oko sebe. "Švejk" je zbog svoje parodije militarizma bio jedan od romana kojeg su spalili nacisiti 1933.

Radnja[uredi | uredi kod]

Prag u doba Austro-Ugarske monarhije, 1914. Švejk je sredovječni, prostoumni čovjek koji prodaje pse i živi u stanu gđe. Muller. Franjo Ferdinand nedavno je ubijen u Sarajevu i Švejk u krčmi predvidi da će ubrzo izbiti rat jer su Ferdinanda ubili Turci, pa ga uhapsi tajni agent Bretschneider. Završi u ludnici, ali biva pušten kada izbije prvi svjetski rat i prisilno unovačen makar boluje od reume. Švejk postaje pomočnik pijanom svečeniku koji na fronti drži mise, a nakon toga i naredniku Lukašu. Kada za Lukaša ukrade psa od generala, obojica završe u vlaku prema ruskoj fronti.Na taborskoj stanici je optužen da je povukao alarmnu kočnicu i s obzirom da je propio novce za kartu,a dokumenti su mu bili kod natpor. Lukaša,morao je pješice do Čeških Budejovica.Putimski stražmeštar ga uhićuje i optužuje za špijunažu,ali pisećki žandarski kapetan ga pušta da ide u svoju brigadu.

Ekranizacije[uredi | uredi kod]

  • 1955. snimljen je animirani film Jirija Trnka.
  • 1957. snimljen je 2 dijelni film koji je režirao Karel Steklý.
  • 1960. snimljena je njemačka verzija.
  • 1972. snimljena je TV serija od 13 nastavaka za njemačku televiziju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]