Dođi, lane, na divane

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Dođi, lane, na divane (skraćeni naziv: Divani), kulturno-zabavna tradicijska manifestacija, koja se u Osijeku održavala u vrijeme poklada do 1990. godine, a onda je prekinuta zbog rata. Obnovljena je 2008. godine u organizaciji Folklornog ansambla "Biseri Slavonije" s namjerom da se organizira svake godine.

Godine 2008. manifestacija je održana 26. januara u Studentskom centru. Pred 450 gostiju nastupili su članovi Ansambla: mlađa grupa tamburaša, starija grupa tamburaša, vokalna grupa te mlađa i starija grupa folkloraša s plesovima iz Slavonije. Kao gosti nastupili s ženski tamburaški sastav "Garavuše" iz Požege, tamburaški sastav Šokačka grana iz Duboševice, a program je vodio Željko Lončarić Žec.

Uz bogatu tombolu birao se i najoriginalniji šokački stol. Pri ocjenjivanju šokačkih stolova vrednovala se izvorna šokačka gastronomija i etnografsko blago učesnika. Dodijeljena su tri priznanja najoriginalnijim stolovima. Prvi mjesto osvojili su predstavnici Kulturno-umjetničkog društva "Mladi Šokci" i Mjesne zajednice iz Duboševice, koji su uz priznanje dobili i zlatni dukat jer su bili vrlo originalni i vjerno su, kako izgledom stola, tako i hranom, prikazali duh nekadašnje šokadije. Ostala su priznanja otišla u Brođance i Habjanovce. Deset članova KUD-a "Mladi Šokci" za svoj su stol pripremili stare zemljane tanjure, čaše, stare stolnjake i lampaše, ispekli izvorne kolače, pripremili kulin i kobasice, ponijeli vino i obukli narodne nošnje. Svaki je član imao drugu vrstu nošnje: radnu, blagdansku, ljetnu, zimsku, čime su ukratko predstavili život u baranjskom šokačkom selu tokom cijele godine.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • "Kulturno-zabavna manifestacija 'Dođi, lane, na divane'" (najava), Glas Slavonije (tjedni prilog "Osječki glas"), 86, 27.659, 12 - Osijek, 25. I. 2008.
  • B. Božić : "U STUC-u održana tradicijska manifestacija 'Dođi, lane, na divane' : Nakon 18 godina ponovo Divani 'Bisera Slavonije'", Glas Slavonije, 86, 27.661, 11 - Osijek, 28. I. 2008.
  • Adelina Janić: "KUD Mladi Šokci iz Duboševice na manifestaciji 'Dođi, lane, na divane' : Za stara jela iz zemljanih tanjura osvojili zlatni dukat", Slavonski dom (3. izdanje : Baranja), III, 358, 14 - Beli Manastir, 31. I. 2008.