Dnevno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dnevno
Tip stranice/sajtanovinski portal
Korišteni jezik/cihrvatski
UrednikNikica Gović
Pokretanje2012

Dnevno je desničarski novinski portal sa sjedištem u Zagrebu. Osnovan je 2012. godine. Njegove kolumne i ostali dio sadržaja karakterizira orijentacija prema radikalnom hrvatskom nacionalizmu, a često je bio predmet optužbi za promoviranje srbofobije, kao i paraznanstvenih ideja i teorija zavjere. Relativno brzo se nametnuo kao jedna od najpopularnijih internetskih stranica u Hrvatskoj, odnosno najpopularniji internetski portal desne orijentacije uz Narod.

Njegov vlasnik Miljenko (Michael) Ljubas je ubrzo nakon toga osnovao slične portale u susjednim zemljama - u Srbiji dnevno.rs koji na sličan način promovira srpski nacionalizam te u BiH dnevno.ba koji promovira bošnjački, i u manjoj mjeri hrvatski nacionalizam.

Od 2013. izlazi i tiskano izdanje u obliku tjednika 7Dnevno.

2017. godine ga je preuzela Marija Dekanić, članica centrističke Hrvatske narodne stranke, a što je u hrvatskoj javnosti izazvalo špekulacije o mogućoj promjeni njegove ideološke orijentacije.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Dnevno je često kritiziran kao neozbiljan i nepouzdan izvor: među njihovim vijestima nalaze se razne diskreditirane teme iz pseudoznanosti, poput onih da je Zemlja ravna ploča,[1] da se na nebu vide "dva Sunca",[2] da je Justin Bieber reptil,[3] da je evolucija "sotonino djelo",[4] da se "Zemlja pomaknula",[5] da stiže planet Nibiru,[6] da "Paul Walker nije mrtav",[7] ukazivanje na navodne kontroverze oko cijepljenja[8] i druge teorije urote.

Uz to, našli su se razni tekstovi krajnje desnog sadržaja,[9]

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je 2013. osudilo tekst "Hrvatska je zemlja majmuna" u kojem je Dnevno javno prozvao četiri hrvatska političara zbog toga što "nisu kršteni". HND je stoga te novine kritizirao zbog "fašističko-rasističko-šovinističkih stavova", a sam tekst nazvao "smećem" koji potiče na govor mržnje.Index.hr je isto opužio Dnevno za profašističke tekstove, kao i za "propagandu udruge U ime obitelji."[9] Zbog ovakvih vijesti, i kako bi sačuvao vlastiti kredibilitet, hrvatski saborski zastupnik Josip Kregar na vlastito je traženje prestao biti kolumnist Dnevnog.

Dnevno istodobno i hvalio i kudio – ovisno o hrvatskom ili srpskom izdanju – Josipa Šimunića prilikom pozdrava 'Za dom spremni' na stadionu 2013.[10]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „VELIKA OBMANA: ‘Kako znate da je zemlja okrugla? Živimo u kupoli od leda i stakla! Čeka se potpuna apokalipsa, rijetki će preživjeti!’”. dnevno.hr. 9.3. 2014. 
  2. „FOTO: Na nebu se vide dva sunca! Znate li što se događa?”. dnevno.hr. 3.10. 2013. 
  3. „VIDEO: Jezivo: Dokaz da je poznati pjevač reptil, što mu se to događa s očima?!”. dnevno.hr. 1.2. 2014. 
  4. „Evolucija je sotonino djelo, a Bog nije majmun!”. dnevno.hr. 3.10. 2014. 
  5. „ZASTRAŠUJUĆI ALARM ESKIMA: ‘Ljudi, Zemlja se pomaknula! Nešto se događa s planetom!”. dnevno.hr. 22.5. 2015. 
  6. „SVE ĆE SE PROMIJENITI: ‘Tajni dokumenti’ dokazuju da NASA skriva planet koji juri prema Zemlji! Slijedi globalni kaos!”. dnevno.hr. 11.12. 2014. 
  7. „ŠOKANTNO: Paul Walker nije mrtav, sve je dio filma”. dnevno.hr. 9.12. 2013. Arhivirano iz originala na datum 18.9. 2015. 
  8. „Nova religija: Obavezno cijepljenje?”. dnevno.hr. 23.4. 2015. 
  9. 9,0 9,1 „Fašizam se razbuktava: Portal Dnevno nakon Srba i gayeva krenuo i na Židove”. index.hr. 6.1.2 2013. 
  10. „ZABRINUTI RODITELJI 'Što ako naš sin zbog medija prestane biti ustaša koji napada pedere?'”. Jutarnji list. 21.11. 2013. Arhivirano iz originala na datum 2014-10-06. Pristupljeno 2015-09-18. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]