The Diary of Anne Frank (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dnevnik Anne Frank (1959))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Diary of Anne Frank
Millie Perkins (lijevo) kao Anne Frank i Joseph Schildkraut (desno) kao njen otac Otto u sceni filma
RežijaGeorge Stevens
ProducentGeorge Stevens
ScenarioFrances Goodrich
Albert Hackett
PredložakThe Diary of Anne Frank ; autor:
Frances Goodrich & Albert Hackett
Dnevnik Anne Frank; autor:
Anne Frank
UlogeMillie Perkins
Joseph Schildkraut
Richard Beymer
Shelley Winters
Diane Baker
Ed Wynn
MuzikaAlfred Newman
FotografijaWilliam C. Mellor
MontažaDavid Bretherton
William Mace
Robert Swink
DistribucijaTwentieth Century Fox
Datum(i) premijere
18. 3. 1959 (1959-03-18)
Trajanje170 min. (bez uvoda i izlazne muzike)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
njemački
Budžet3,8 mil. $[1]
Bruto prihod2,3 mil. $ (proc. za SAD i Kanadu)[2]

The Diary of Anne Frank (sh. Dnevnik Anne Frank) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1959. u režiji Georgea Stevensa. Predstavlja adaptaciju istoimene drame Frances Goodrich i Alberta Hacketta, odnosno znamenitog dnevnika jevrejske djevojčice Anne Frank, čiji lik u filmu tumači Millie Perkins. Radnja, predstavljena kroz flashback njenog oca Otta (čiji lik tumači Joseph Schildkraut), prikazuje kako su se Frankovi za vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj Nizozemskoj pokušali sakriti od nacističkog progona.

Drama Goodricheve i Hacketta, nagrađena Pulitzerovom i nagradom Tony je nekoliko godina bila predmetom nadmetanja za ekranizaciju među hollywoodskim studijima; na kraju je 20th Century Fox odnio pobjedu nad Warner Bros.. U produkciji je, pak, posredno sudjelovao i sam Otto Frank, poslavši pismo glumici Audrey Hepburn u kojoj ju je zamolio da tumači naslovnu ulogu, navodeći ne samo fizičku sličnost, nego i sličnost njenih ratnih iskustava sa iskustvima Anne Frank. Hepburn je pak odgovorila negativno, navodeći kako je za ulogu adolescentice ipak prestara. Umjesto nje je angažirana mlada manekenka Perkins, koja prije toga nije imala nikakvog glumačkog iskustva.

Režiser Stevens je, pak, nastojao inzistirati na što većoj autentičnosti, te je film snimao na lokacijama u Amsterdamu. Originalno je nastojao snimiti film u formatu slike 4:3, držeći da bi široka widescreen slika kompromitirala njegovo nastojanje da dočara klaustrofobičnu atmosferu kuće u kojoj se odvija radnja i gdje su se skrivali Frankovi; kada studio ipak inzistirao na korištenju tehnike Cinemascope, Stevens je uz pomoć direktora fotografije Williama C. Mellora razvio sistem u kome bi radnja i likovi stalno bili u središnjem dijelu kadra.

The Diary of Anne Frank je nakon premijere prikazan na Kanskom i Moskovskom filmskom festivalu. Sljedeće godine je bio nominiran za nekoliko Oscara, te ih je osvojio tri, uključujući Oscar za najbolju sporednu glumicu, koji je pripao Shelley Winters za lik Petronelle van Daan.

The Diary of Anne Frank se smatra najpoznatijom od brojnih ekranizacija Dnevnika, kao i biografskih filmova posvećenih Anne Frank. Iste godine je, pak, u tadašnjoj Jugoslaviji RTV Beograd na programu emitirala istoimenu TV-dramu, temeljenu na istom dramskom predlošku kao i Stevensov film.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p252
  2. "1959: Probable Domestic Take", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze[uredi | uredi kod]